Helft van de jongeren sekst wel eens onveilig
ArrayOnderzoek M/V jongeren over daten, seks en anticonceptie:
Ongeveer de helft van de jongeren in Nederland heeft wel eens onveilige seks gehad. Dat blijkt uit het Date en Seks onderzoek dat dit voorjaar is uitgevoerd onder ruim 5000 jongens en meiden. Toch geven de meeste jongeren aan dat ze genoeg weten over voorbehoedsmiddelen. Dr. Rob Beerthuizen van de Stichting Anticonceptie Nederland pleit voor info die verder gaat dan pil en condoom. De resultaten worden door Nicolette Kluijver gepresenteerd in een online magazine op www.mijnanticonceptie.nl.
60% van de mannen en 40% van de vrouwen in de leeftijdscategorie van 12-25 jaar heeft wel eens seks gehad zonder voorbehoedsmiddelen. Wat blijkt? In the heat of the moment komt het er regelmatig niet van voorbehoedsmiddelen te gebruiken, aldus door m/v aangegeven. Ook heeft 13% geen voorbehoedsmiddelen bij zich als het erop aankomt. Drugs en alcohol spelen ook een rol: 13% van de mannen geeft aan teveel onder de invloed te zijn waardoor ze vergeten condooms te gebruiken. 15% van de vrouwen geeft aan de pil of condoom gewoon vergeten te zijn. Van de vrouwen tot 25 jaar die onveilig seks had, is 14,9% ongewenst zwanger geweest tegenover 2,1% van de vrouwen die veilige seks hadden. Dit zijn de belangrijkste conclusies van het Date en Seks onderzoek dat dit voorjaar is uitgevoerd in samenwerking met de Stichting Anticonceptie Nederland en door Bayer Healthcare mogelijk is gemaakt op www.mijnanticonceptie.nl. De resultaten van de eerste groep 5110 mannen en vrouwen in Nederland zijn geanalyseerd. Bijna de helft van de respondenten is 16-25 jaar, 87% is vrouw en 60% is student of schoolgaand.
Uit het onderzoek blijkt dat ondanks seksuele voorlichting in Nederland, er nog steeds misverstanden bestaan over anticonceptie. Zo zegt bijvoorbeeld bijna 1 op de 5 mannen dat ‘voor het zingen de kerk uit gaan’ effectief is. Vrouwen zijn beter op de hoogte: 93% weet dat de kans bestaat om zwanger te worden, ook als haar partner tijdens de seks geen merkbare zaadlozing heeft. 10% van de mannen tussen de 16-25 jaar denkt dat goed uitplassen na de seks helpt. Vrouwen weten dat dit een fabel is.
Door wie laten jongeren zich voorlichten? In eerste instantie noemen zij hun ouders, gevolgd door de huisarts en school. Van de mannen komt 16% bij de huisarts om te praten over anticonceptie versus 75% van de vrouwen. Als ze bij de huisarts zijn, hebben de mannen het vooral over het condoom en vrouwen over de pil.
Rob Beerthuizen, gynaecoloog en directeur van de Stichting Anticonceptie Nederland (www.anticonceptie-online.nl) over het onderzoek: “Het percentage jongeren tot 25 jaar dat onveilige seks heeft is hoog, terwijl zij het grootste risico lopen op een ongeplande zwangerschap, zo’n 50.000 gevallen per jaar, waarvan ongeveer de helft wordt beeindigd door een abortus of overtijdbehandeling. Er ligt dus een belangrijke taak voor scholen en ouders voorlichting te geven al vanaf 10-11 jaar.†Beerthuizen pleit voor voorlichting die verder gaat dan pil en condoom. “Anticonceptie is vaak een recept voor een lange periode in je leven en daarin kun je tegenwoordig een keuze maken uit meer dan 30 verschillende anticonceptiepillen, veel soorten condooms en andere vormen van anticonceptie. Dat kan alleen als jongeren goed geïnformeerd zijn over alle mogelijkheden en zelf verantwoordelijkheid daarvoor leren dragen. Zo kunnen ze met een gerichte vraag bij de huisarts komenâ€, aldus Beerthuizen.
Resultaten van het Date en Seks onderzoek zijn vergeleken met de LOVE Check 2010 gepresenteerd tijdens World Contraception Day vorig jaar. “Nederlandse jongeren weten meer over anticonceptie, vrijen ook veiliger dan elders ter wereld, maar onveilige seks komt ook in Nederland te vaak voorâ€, is de conclusie van de Stichting Anticonceptie Nederland.
Het onderzoek is in meer dan 25 landen over de hele wereld gehouden en in Nederland in samenwerking met experts van de Stichting Anticonceptie Nederland. Het is mogelijk gemaakt door Bayer Healthcare.
Meer resultaten, feiten en tips zijn te lezen in het online magazine op www.mijnanticonceptie.nl
Contact voor de redactie:
Caroline de Jongh, Public Eyes bv, tel: 06 55151 606, [email protected]. Stichting Anticonceptie Nederland, de heer dr. Rob Beerthuizen, Tel: 06 18059484.
www.mijnanticonceptie.nl of www.anticonceptie-online.nl