Ministeriële aanwijzingen voor IdeaalZorg en Westmolen Wonen

Array

Op advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de minister van VWS aanwijzingen gegeven aan IdeaalZorg te Utrecht en Westmolen Wonen te Mijnsherenland. De minister heeft de zorgorganisaties onder andere gelast om per direct geen nieuwe clienten meer aan te nemen. IdeaalZorg en Westmolen Wonen zijn de tweede en derde zorgorganisatie die deze maand op deze manier worden gedwongen hun zorg te verbeteren. Op 5 juni kreeg Panta Rhei een aanwijzing.

IdeaalZorg is een thuiszorgorganisatie in Utrecht. De inspectie constateerde al eerder dat IdeaalZorg over onvoldoende kennis van thuiszorg beschikte en niet voldeed aan een aantal wettelijke eisen. Ook ontbraken er randvoorwaarden die belangrijk zijn voor het bieden van verantwoorde zorg, zoals protocollen voor medicatie. De inspectie heeft de organisatie daarom op 10 mei 2011 onder verscherpt toezicht gesteld.

Op 31 mei 2011 heeft de inspectie wederom een inspectiebezoek gebracht aan IdeaalZorg.  De inspectie constateerde dat IdeaalZorg na het instellen van het verscherpt toezicht te weinig actie heeft ondernomen om de benodigde verbeteringen door te voeren. IdeaalZorg kon bijvoorbeeld weer geen zorgplannen overleggen en er was nog altijd geen toets voor de  bekwaamheid voor voorbehouden en/of risicovolle handelingen van medewerkers.

Aanwijzing Ideaalzorg
De aanwijzing aan IdeaalZorg luidt als volgt:
- IdeaalZorg neemt met onmiddellijke ingang geen nieuwe clienten meer aan.
- IdeaalZorg staakt de zorg aan clienten en draagt deze binnen twee weken na de dagtekening van de aanwijzing over aan een andere thuiszorgorganisatie.
- IdeaalZorg mag in de toekomst nieuwe clienten aannemen wanneer door de inspectie is vastgesteld dat er sprake is van: voldoende en deskundig personeel  en een zorgplan.

Aanwijzingen Westmolen Wonen
Westmolen Wonen is een kleinschalige woongroep voor mensen die niet zelfstandig kunnen wonen en in het dagelijks leven ondersteuning en verzorging nodig hebben. De inspectie bezocht deze organisatie op 24 maart 2011 en constateerde dat de organisatie onder andere geen zorgdossier voor clienten had, er geen gekwalificeerd personeel voor de doelgroep was en medicatiebeleid ontbrak.

De aanwijzing aan Westmolen Wonen luidt als volgt:
- Westmolen Wonen neemt met onmiddellijke ingang geen nieuwe clienten meer aan met een indicatie voor verpleging, persoonlijke verzorging of ondersteunende begeleiding; dit totdat bovengenoemde is gerealiseerd.
- Westmolen Wonen dient er binnen uiterlijk vier weken aantoonbaar voor zorg te dragen dat er voor de in zorg zijnde clienten een zorgdossier wordt gehanteerd met actuele en adequate informatie over de client, waaronder een individueel zorg(behandel)leefplan.
- Westmolen Wonen geeft binnen vier weken inzicht in aantal en kwalificaties/deskundigheid van het aanwezige personeel.
- Westmolen Wonen toont binnen vier weken het aanwezige medicatiebeleid.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen