Ben Crul weg bij Medisch Contact

Hoofdredacteur Ben Crul gaat Medisch Contact verlaten. Per 1 oktober van dit jaar wordt hij senior medisch adviseur bij de Centrale Zorginkoop Medisch Specialistische Zorg van zorgverzekeraar Achmea.
Ben Crul: ‘Ik heb mijzelf altijd voorgehouden dat ik alleen bij MC zou vertrekken als een nóg leukere baan op mijn weg zou komen. Dat zou erg moeilijk worden, wist ik. Tot Achmea zich aandiende met deze ‘uit-de-grond-stampfunctie’ voor de medisch- en zorginhoudelijke invulling van hun zorginkoop. Dus nu ga ik voor de lezers van Medisch Contact, niet alleen schrijven en publiceren over verbetering van de gezondheidszorg, maar dat proces met hen ook daadwerkelijk vormgeven. Dat blijft voor mij de uitdaging als arts, met dezelfde passie voor de zorg, alleen nu in een hele andere rol.’
Crul was sinds 1997 hoofdredacteur van Medisch Contact. Voordien was hij huisarts in Leiden, hoofdinspecteur der Mijnen en bestuurslid van de LHV. Bij zijn aantreden zei hij destijds dat MC het enige blad was dat had bewezen de uiteenlopende groepen binnen de artsengemeenschap met elkaar te kunnen verbinden. Hij zei eraan te willen meewerken die functie te behouden en te willen uitbouwen. Dat is hem gelukt: onder zijn leiding ontwikkelde Medisch Contact zich tot het meeste gelezen artsenblad in Nederland. Crul heeft daarbij steeds de redactionele onafhankelijkheid van Medisch Contact benadrukt die de KNMG in het redactiestatuut van het blad heeft gewaarborgd. Crul kon het blad daardoor een duidelijk journalistiek profiel geven.
Voorwaarde was wel, zo besefte Crul al snel, dat het blad niet stil bleef staan. Dat kon alleen door Medisch Contact een multimediaal karakter te geven. Behalve de gedrukte versie, kreeg de titel in de jaren dat Crul hoofdredacteur was, een website, nascholing via webtv, een blad voor studenten (Arts in Spe) en een boekenreeks. In 2010 won Medisch Contact met dit portfolio, samen met de website van Artsennet, de LOF-prijs voor beste en meest veelzijdige Nederlandse vakblad en onlineproducties.
Crul kijkt met gepaste trots terug op wat hij heeft bereikt: ‘Als je als voormalig huisarts, zonder ervaring met bladen maken, met je redactie de prijs voor beste vaktitel wint dan geeft dat een kick. Maar ook dat onderzoek uitwijst dat voor ruim een derde van alle artsen het ontvangen van Medisch Contact de doorslaggevende reden is om lid te worden van hun beroepsvereniging.’
De opvolger van Ben Crul is nog niet bekend.

Bron: KNMG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen