Donatie van Roparun voor hoofdhuidkoeler in Amphia

Het Amphia Ziekenhuis krijgt dit jaar zijn derde hoofdhuidkoeler dankzij een donatie van Stichting Roparun. Een hoofdhuidkoeler vermindert de kans op haaruitval bij chemotherapie.

Uit de opbrengst van de twintigste editie van Roparun is dit jaar 15.000 euro ter beschikking gesteld voor een hoofdhuidkoeler voor Amphia. Het ziekenhuis heeft al twee hoofdhuidkoelers in gebruik. Met dit derde apparaat kunnen in Amphia nu nog meer patienten met hoofdhuidkoeling behandeld worden. Een oncoloog beoordeelt welke patienten hiervoor in aanmerking komen.

Hoofdhuidkoeling
Bij chemotherapie met hoofdhuidkoeling krijgen patienten een helm op. In deze helm zit een circulatiesysteem met koelvloeistof. Deze vloeistof wordt tot ongeveer -5 graden Celsius gekoeld. De haarvaten in de hoofdhuid trekken door de koeling samen. De chemokuur kan op deze manier de haarzakjes minder goed bereiken en de schade aan haren beperkt houden of soms zelfs voorkomen.

Roparun
De Roparun is een groot loopevenement over een totale afstand van 520 kilometer, waarbij deelnemers in teamverband een sportieve prestatie leveren. In estafettevorm wordt ieder jaar van Parijs naar Rotterdam gerend. Hiermee halen de deelnemers geld op voor mensen met kanker. De Roparun is ontstaan in 1992 en heeft inmiddels meer dan vijfenveertig miljoen euro opgebracht. Het geld wordt ingezet voor allerlei doelen die te maken hebben met de zorg voor mensen met kanker.

Recente artikelen