Er is weer iets te kiezen in medisch aansprakelijkheidsland

De Nederlandse verzekeringsmarkt voor medische aansprakelijkheid is uitgebreid met een compleet nieuwe Nederlandse polis, met Nederlandse voorwaarden en Nederlandse acceptatie en schadebehandeling.

En dat is voor de medische wereld een enorme verbetering, zo stelt Tom Ikink, senior adviseur risicobeheer bij adviesbureau Sibbing & Wateler. De medische aansprakelijkheidsmarkt wordt in Nederland al jaren gedomineerd door een tweetal onderlinge verzekeraars en een verzekeraar vanuit de Londense verzekeringsbeurs. Dat is geen ideale situatie. Een markt vraagt om meerdere aanbieders en diversiteit in prijs en product.

Door te veel op een partij gericht te zijn dreigen de instellingen vakinhoudelijk de boot te missen. Doordat er weinig concurrentie is, blijft de prikkel tot kennisontwikkeling in de Nederlandse markt laag, waardoor nieuwe initiatieven moeilijk te ontplooien zijn. Nederland wijkt daarin echt af van andere landen. Maar het tij lijkt gekeerd: met de toetreding van CNA Insurance Europe Ltd. tot de Nederlandse markt, blijken ook andere buitenlandse verzekeraars geïnteresseerd, hetgeen er toe heeft geleid dat een vooraanstaand academisch ziekenhuis  zelfs recent een aanbesteding heeft uit kunnen schrijven. Goede zaak volgens Ikink, want nu valt er voor de huizen weer iets te kiezen.

Buitenlandse verzekeraar
Dat CNA van origine een buitenlandse verzekeraar is, zegt helemaal niets over de mate waarin de polis Nederlands kan worden genoemd. Uiteindelijk worden de meeste verzekeringscontracten – ook die van de onderlingen – herverzekerd op de internationale verzekeringsmarkt. In de operationele sfeer zal de instelling daar echter niets van merken. De CNA-vestiging in Amsterdam is volledig zelfstandig bevoegd en wordt bemand door Nederlandse mensen die de markt op hun duimpje kennen. De polis is nauwgezet met diverse partijen in de markt afgestemd en volledig getoetst aan het wettelijk Nederlands kader en de organisatorische inbedding in het Nederlandse zorgstelsel.  Sibbing & Wateler was als gespecialiseerd adviesbureau voor de medische sector nauw betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe Nederlandse polis.

Prachtig adviesproduct
Ikink: “Wij zijn erg blij met dit nieuwe product. In samenwerking met een aantal strategische kennispartners op het gebied van schadebehandeling maar ook bijvoorbeeld kwaliteitszorg en -accreditatie, zijn wij nu in staat een prachtig adviesproduct aan de instellingen aan te bieden. Dat neemt overigens niet weg dat wij ook onze toegang tot de Londense Assurantiebeurs hebben geactualiseerd. Wij werken in Londen samen met een op medisch gebied gespecialiseerde makelaar. Daardoor kunnen we ook uit de internationale markt concurrerende aanbiedingen halen, waardoor we de Nederlandse aanbiedingen scherp kunnen houden.

Bron: Sibbing & Wateler

Recente artikelen