Prima bescherming met goedkope zonnebril

Array

Goedkope zonnebrillen die claimen tegen ultraviolette (uv) straling te beschermen, doen dat net zo goed als dure zonnebrillen. Ondanks poetsen met puur afwasmiddel en droog keukenpapier bleef van alle 102 zonnebrillen in de test van de Consumentenbond (CB) de uv-bescherming intact.

Donkere glazen
De geteste brillen kosten gemiddeld vijf euro en houden allemaal voor 100% de schadelijke uv-straling tegen. Het uv-filter van alle geteste goedkope brillen is na een paar poetsbeurten nog
steeds aanwezig. De glazen van de 20 zonnebrillen van maximaal 1 euro werden nog eens extra bewerkt met een schuursponsjes. Ze liepen krassen op maar behielden zelfs toen nog de uv-bescherming.

Een zonnebril
heeft als belangrijkste doel de ogen te beschermen tegen uv-straling. Die komtmet het zonlicht mee en kan de ogen aantasten. Het hoornvlies, de ooglens en het netvlies kunnen daardoor schade oplopen. De donkerte en de categorie van de lazen zegt absoluut niets over de kwaliteit van het uv-filter. Ook lichtgetinte glazen kunnen goed beschermen tegen uv-stralen. De volledige test en kooptips zijn te lezen in de Consumentengids van juli/augustus 2011.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen