ZN-directeur Hasekamp: “Geef zorgverzekeraars en gemeenten ruimte voor preventie”

Array

“Op het gebied van preventie in de gezondheidszorg moeten zorgverzekeraars en gemeenten de ruimte krijgen om vernieuwing tot stand te brengen. Probeer niet alles in hokjes te stoppen. Ik geloof dat minister Schippers daar voor open staat.” Dit zegt Pieter Hasekamp, algemeen directeur ZN, in de kersverse uitgave van ZN Dossier dat het thema ‘preventie’ heeft meegekregen.

Hasekamp verklaart ook waarom zorgverzekeraars steeds actiever worden op het gebied van preventie. “Preventie is steeds meer een onderdeel aan het worden van het totale zorgproces. Het hoort gewoon bij goede zorg, zo is de huidige opvatting.” Ook is preventie een middel voor kostenbesparing. Misschien is dat niet op korte termijn zichtbaar, maar in ZN Dossier staan verschillende voorbeelden waarbij besparing op lange termijn duidelijk is.

Preventievoorbeelden zorgverzekeraars
Zorgverzekeraars Nederland geeft ZN Dossier enkele keren per jaren uit. Het is een magazine waarin zorgverzekeraars laten zien wat zij doen rondom een bepaald thema. Dat thema is nu dus preventie. Voorbeelden uit ZN Dossier zijn een speciaal programma van CZ voor mensen met diabetes en overgewicht of het vergoeden van een specifiek programma om te stoppen met roken door Zorg en Zekerheid. Univé-VGZ-IZA-Trias spoort hart- en vaatziekten op bij risicogroepen en Menzis stimuleert sport voor kinderen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking.

Jongeren
Naast zorgverzekeraars komen ook een aantal organisaties en personen aan het woord die zich bezig houden met preventie. Bijvoorbeeld Paul Rosenmöller, ambassadeur van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Klasien Horstman is bijzonder hoogleraar Filosofie van Public Health aan de Universiteit van Maastricht. Zij gaat in op de manier waarop preventie in de verzekerde zorg een plek heeft gekregen. De Nederlandse Patienten Consumenten Federatie (NPCF) vertelt over standpunten over preventie voor zieke én gezonde mensen.

Jaarbericht ZN
Ten slotte staat in het ZN Dossier het Jaarbericht 2010 van ZN. Hierin staan de ontwikkelingen van ZN per beleidslijn. Enkele onderwerpen uit het brede palet: uitvoering AWBZ door zorgverzekeraars voor eigen verzekerden, de Wet opsporing onverzekerden, kwaliteit van zorg, het persoonsgebonden budget, fraudebeheersing en vakopleidingen.
Bron: Zorgverzekeraars Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen