Beperking gebruik Pandemrix

Onderzoeken in Finland en Zweden tonen een toename van het aantal jongeren tot 20 jaar met narcolepsie na vaccinatie met het griepvaccin Pandemrix tijdens de pandemie van 2009-2010.
Het gaat om 3 tot 7 extra gevallen per 100.000 personen. Vanwege dit risico moet Pandemrix bij seizoensgriep in deze leeftijdsgroep alleen voorgeschreven worden wanneer het aanbevolen trivalente seizoensgriepvaccin niet voldoende beschikbaar is, terwijl bescherming tegen H1N1 nodig is (bijvoorbeeld bij personen die risico lopen op complicaties door een H1N1-infectie). De algehele baten-risico balans van dit geneesmiddel blijft positief.

Dit concludeert de CHMP, het wetenschappelijke comité van het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA), waarin het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen is vertegenwoordigd, op basis van onderzoeken in Zweden en Finland en data uit een epidemiologische studie in acht Europese landen. Deze onderzoeken tonen geen verhoogd risico op narcolepsie aan voor volwassenen. De CHMP vindt een aanpassing van de productinformatie van Pandemrix en verder onderzoek noodzakelijk.

In Nederland is Pandemrix in 2009 gebruikt ter voorkoming van de Mexicaanse griep, met name bij kinderen tussen 0 en 4 jaar oud. Een signaal zoals in Zweden en Finland wordt niet in Nederland gezien.

Press release EMA
Questions and answers on the review of Pandemrix influenza vaccine
15 april 2011 – Aanpassing productinformatie Pandemrix

Bron: CBG-MEB

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen