Beperking gebruik Pandemrix

0
557

Onderzoeken in Finland en Zweden tonen een toename van het aantal jongeren tot 20 jaar met narcolepsie na vaccinatie met het griepvaccin Pandemrix tijdens de pandemie van 2009-2010.
Het gaat om 3 tot 7 extra gevallen per 100.000 personen. Vanwege dit risico moet Pandemrix bij seizoensgriep in deze leeftijdsgroep alleen voorgeschreven worden wanneer het aanbevolen trivalente seizoensgriepvaccin niet voldoende beschikbaar is, terwijl bescherming tegen H1N1 nodig is (bijvoorbeeld bij personen die risico lopen op complicaties door een H1N1-infectie). De algehele baten-risico balans van dit geneesmiddel blijft positief.

Dit concludeert de CHMP, het wetenschappelijke comité van het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA), waarin het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen is vertegenwoordigd, op basis van onderzoeken in Zweden en Finland en data uit een epidemiologische studie in acht Europese landen. Deze onderzoeken tonen geen verhoogd risico op narcolepsie aan voor volwassenen. De CHMP vindt een aanpassing van de productinformatie van Pandemrix en verder onderzoek noodzakelijk.

In Nederland is Pandemrix in 2009 gebruikt ter voorkoming van de Mexicaanse griep, met name bij kinderen tussen 0 en 4 jaar oud. Een signaal zoals in Zweden en Finland wordt niet in Nederland gezien.

Press release EMA
Questions and answers on the review of Pandemrix influenza vaccine
15 april 2011 – Aanpassing productinformatie Pandemrix

Bron: CBG-MEB