Handenwassen essentieel in infectiepreventie

Array

Handen goed wassen of desinfecteren word onvoldoende gedaan,waardoor ziekenhuisinfecties steeds vaker voorkomen. Artsen en verpleegkundigen zijn vaak de belangrijkste veroorzakers van besmettingen en infecties in zieken/verzorgingshuizen. De kans om in een ziekenhuis een infectie op te lopen groter dan in een drukke winkel of voetbalstadion. Bacterien, virussen en schimmels gedijen uitstekend in ziekenhuizen doordat veel zieken een verzwakte afweer hebben.
Door de vele kwetsbare patienten kunnen ziekteverwekkers zich daar ook gemakkelijker verspreiden. De meeste ziekenhuisinfecties komen voor in luchtwegen, darmen, urinewegen, operatiewonden en op de huid.

Gedragsverandering in handhygiene: de invloed van de omgeving Menselijk gedrag is erg gevoelig voor prikkels uit de omgeving, al gebeurt dit vaak onbewust. Prikkels als afval op de grond of graffiti aan de muren kunnen ertoe leiden dat mensen andere normen negeren en zelfs belangrijke regels overtreden. Door gericht aandacht aan de omgeving te schenken zouden wij ook het gedrag binnen de muren van het ziekenhuis kunnen beïnvloeden. Maar hiervoor moeten wij wel weten hoe de omgeving ons gedrag beïnvloedt en waarom dit effect zo sterk is. 

Tips voor voorkomen ziekenhuisinfecties

Verpleegkundigen vormen de grootste beroepsgroep in ziekenhuizen. Zij hebben bovendien het meest langdurige en intensieve contact met patienten. Juist zij kunnen een grote bijdrage leveren aan het terugdringen van ziekenhuisinfecties. V&VN zet tips om ziekenhuisinfecties te voorkomen voor je op een rij.

  • Pas richtlijnen toe van de Werkgroep Infectiepreventie (WIP) en Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB).
  • Gebruik bij een operatie de interventies van het VMS Veiligheidsprogramma – voorkomen van wondinfecties na een operatie.
  • Gebruik bij een intravasculaire katheter de interventies van het VMS Veiligheidsprogramma – Voorkomen van lijnsepsis en behandeling van ernstige sepsis.
  • Houd je kennis over infectiepreventie en hygiene actueel.

Praktische tips

  • Was of desinfecteer handen voor en na ieder zorgcontact.
  • Gebruik een handdesinfectiepompje naast het bed na iedere handeling.
  • Laat patienten een handalcoholpompje gebruiken na hoesten, snuiten, niezen, toiletgang op bed en voor het eten en voor het ontvangen van bezoek.
  • Raak wonden, katheters en/of verbanden niet met de handen aan.
  • Laat bezoek de handen wassen of desinfecteren bij patienten die geïsoleerd worden verpleegd.
  • Draag handschoenen als je in aanraking komt met lichaamsvocht van de patient.
  • Draag een overschort als er kans is op spatten.
  • Desinfecteer en steriliseer instrumenten en materialen of gooi deze na eenmalig gebruik weg.
  • Gebruik schoon linnen en voer afval veilig af.
  • Maak gebruik van ‘surveillance’: registreer niet alleen infecties, maar analyseer de gegevens, koppel terug en voer zo nodig interventies door.

Het toepassen van richtlijnen van de Werkgroep Infectiepreventie (WIP) kan het aantal infecties in ziekenhuizen terugdringen. In de praktijk is het niet makkelijk om iedereen te laten werken volgens relevante richtlijnen en protocollen. Ook het actueel houden van kennis over infectiepreventie en hygiene vraagt doorlopende inspanning.

Bron: V & VN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen