Depressie is niet alleen probleem van westerse maatschappij

Array

Wereldwijd lijden 121 miljoen mensen aan een depressie. Dat zorgt voor problemen voor de werksituatie, relaties en de levenskwaliteit. In zijn meest extreme vorm kan depressie leiden tot zelfmoord. Daarbij is de aandoening verantwoordelijk voor 850.000 overlijdens per jaar. Dat is de conclusie van een onderzoek in opdracht van de World Health Organization (WHO). De onderzoekers stellen dat het rapport aantoont dat depressie een wereldomvattend probleem vormt en maatregelen moeten worden uitgewerkt om het probleem en de impact op de maatschappij aan te pakken.

“In landen met een hoog gemiddeld inkomen zal volgens het onderzoek 15 procent van de bevolking tijdens zijn leven geconfronteerd worden met een depressie,” aldus het webmagazine Myhealthnewsdaily. “In landen met een laag of middelmatig inkomen bedraagt dat 11 procent.” Opgemerkt wordt dat in Frankrijk en de Verenigde Staten scores van ongeveer 20 procent worden gehaald. In China daarentegen werd slechts een niveau van 6,5 procent geregistreerd, terwijl Mexico een score van 8 procent liet optekenen. Anderzijds haalt ook Japan slechts een score van 6,6 procent.

Er wordt aan toegevoegd dat een aantal cultuur-overschrijdende fenomenen kunnen worden vastgesteld. Onder meer zouden vrouwen twee keer zo vaak aan depressies leiden dan mannen. Ook blijkt het verlies van de partner een belangrijke uitlokkende factor te zijn. Anderzijds blijft de impact van de leeftijd te varieren van land tot land. In landen met een laag inkomen treden depressies gemiddeld twee jaar vroeger op. In landen met een hoog inkomen heeft de depressie daarentegen een grotere impact op de levenskwaliteit.
Bron: express.be

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen