Stikken of Slikken: Levy over medicijnen in de Derde Wereld

Array

“Mijn leven zal ophouden als ik geen goedkope HIV/AIDS medicijnen meer krijg” zegt Cafina (18) uit Oeganda. Dit lot wacht mogelijk miljoenen Cafina’s in de Derde Wereld. In het tweeluik ‘Stikken of slikken?!’ onderzoekt Gideon Levy waar de financiele én morele grenzen liggen van geld verdienen aan de pijn van de ander, vooral als die ander een arme Afrikaan of Aziaat is.

Generieke medicijnen versus Big Pharma
Het ontwikkelen van een medicijn kost soms honderden miljoenen euro’s. Om deze reden beschermen grote farmaceutische bedrijven hun medicijnen door middel van het patentrecht. Tegelijkertijd is men, bijvoorbeeld in India, steeds beter in staat om zogenaamde ‘generieke’ medicijnen te maken. Deze medicijnen hebben dezelfde werking als de erkende namen, maar kosten veel minder. Sinds de introductie van generieke medicijnen in 2000 is de prijs voor de medicatie van een aidspatient gedaald van 12.000 tot 80 dollar per jaar. 92 procent van de aidspatienten in ontwikkelingslanden is afhankelijk van Indiase aidsremmers. De grote farmaceuten, ook wel Big Pharma genoemd, willen nu dat India haar kostbare patenten respecteert, ook al betekent dit dat medicijnen voor veel armen onbetaalbaar dreigen te worden.

Gideon Levy probeert de relevante ‘spelers’ van dit mondiale spel te spreken te krijgen en reist onder andere naar Oeganda. Ruim 6,5 % van de bevolking lijdt in dit land aan HIV/AIDS. In Kampala bezoekt hij een medicijnenfabriek. Hier worden volgens de hoogste medische standaarden generieke medicijnen geproduceerd. Duidelijk voelbaar is de dreiging van sluiting, die plaats zal vinden als de grote farmaceuten hun zin krijgen.

Levy haalt verhaal bij de vertegenwoordiger van de farmaceutische industrie in Nederland. Deze waarschuwt “dat er zonder patenten geen nieuwe middelen meer worden gemaakt”.

Access To Medicine Index
Levy heeft daarnaast een ontmoeting met de Nederlander Wim Leereveld. Hij is met zijn ‘Acces To Medicine Index’ in het gat van ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’ gesprongen. Deze index geeft aan wat een bedrijf onderneemt om medicijnen toegankelijker te maken voor de Derde Wereld. Met andere woorden: in welke mate neemt een farmaceutisch bedrijf haar maatschappelijke verantwoordelijkheid? Leereveld verwondert zich – samen met Levy – over de positieve invloed die zijn initiatief op grote farmaceuten en aandeelhouders lijkt te hebben.

LEVY, Stikken of slikken, woensdag 20 en 27 juli om 21.20 uur op Nederland 2. Meer info: levy.avro.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen