Ann Demeulemeester: Maasstad was op 14 maart al op de hoogte van de Klebsiella oxa 48 bacterie

Microbiologen van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam constateerden op 14 maart al de uitbraak van een resistente bacterie, dat blijkt uit een artikel in het NRC Handelsblad. Pas eind mei werd door het ziekenhuis bekend gemaakt dat zij een moeilijk te bestrijden multiresistente klebsiellabacterie in huis te hadden. Het ziekenhuis gaf toe dat het te traag gehandeld had, maar dat de medisch microbiologen het nog maar net wisten. Uit het artikel van het NRC blijkt nu dat medisch microbioloog Ann Demeulemeester van het huisartsenlaboratorium in Etten-Leur al op 14 maart haar collega Tjaco Ossewaarde van het Maasstad Ziekenhuis op de hoogte bracht van de bacterie die zij bij een patient had gevonden. Deze patient had enkele maanden daarvoor op de intensive care van het Maasstad ziekenhuis had gelegen. Eerder werd al bekend dat het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam ook al had gewaarschuwd voor de bacterie.  Op 8 april was dus arts-microbioloog Hendriks door het Slotervaart op de hoogte gebracht en op 15 april werd er nog een melding gedaan aan arts-microbioloog Pontesilli.

Bestuursvoorzitter Paul Smits laat weten niet op de hoogte te zijn van de waarschuwingen in maart en april. Hij was ook in mei niet op de hoogte van de uitbraak van de gevaarlijke resistente bacterie. Smits zegt tegen het NRC dat er een verschil van inzicht is tussen de hygienisten en de medisch microbiologen leidde tot de verspreiding van de bacterie. Eerder gaf Paul Smits aan de laboranten en de verhuizing de belangrijke oorzaken waren van het laat signaleren en niet adequaat reageren van het ziekenhuis. Uit de recentere verhalen blijkt dat het falen vooral is toe te schrijven aan de Medisch Microbiologen.

Lees het uitgebreide interview met bestuursvoorzitter Paul Smits in de papieren of digitale editie van NRC Handelsblad.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen