Prof. Dr. Jan Klein, bijzonder hoogleraar Veiligheid in de Zorg, heeft met onmiddellijke ingang ontslag genomen in het Maasstad Ziekenhuis

Array

Prof. Dr. Jan Klein (1956), bijzonder hoogleraar Veiligheid in de Zorg, heeft met onmiddellijke ingang ontslag genomen als anesthesioloog in het Maasstad Ziekenhuis te Rotterdam. Dat meldt hij vandaag via een blog op Artsenet. Afgelopen vrijdag heeft Klein besloten om zijn klinische werkzaamheden in het Maasstad Ziekenhuis te staken omdat hij in een onmogelijke spagaat terecht gekomen was. Zijn ontslag heeft dus direct verband met de bacteriele infectie in het Maasstad Ziekenhuis. De afgelopen anderhalf jaar werkte de anesthesioloog twee dagen per week als in het Maasstad Ziekenhuis.

Tijdens zijn aanstelling als anesthesioloog, heeft hij zijn expertise over patientveiligheid met enige regelmaat aangeboden aan de directie van het Maasstad Ziekenhuis. Zijn kennis uit de praktijk en de wetenschap hadden het ziekenhuis zeker goed gedaan. Maar ondanks herhaald aandringen, is niet op mijn aanbod om mee te helpen aan de oplossing ingegaan. Zonder in detail te willen treden, zag hij zich genoodzaakt nu het ziekenhuis te verlaten.

Klein is al jaren bijzonder hoogleraar Veiligheid in de Zorg bij het Instituut Beleid en Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarnaast is lid van de kerngroep Patientveiligheid van het Erasmus MC.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "Prof. Dr. Jan Klein, bijzonder hoogleraar Veiligheid in de Zorg, heeft met onmiddellijke ingang ontslag genomen in het Maasstad Ziekenhuis"

  1. Siegfried van Hoek

    Toen ik de aanhef las en ik wist dat het over het Maasstad ziekenhuis ging dacht ik bij mezelf ‘ja shit happens, hier dan letterlijk en figuurlijk’. Toen ik de foto van prof. dr. Kleijn
    bekeek dacht ik, dat is geen foute man, en toen ik het artikel las werd dat dubbel en dwars bevestigd.

    Een eerzaam arts die een ziekenhuis verlaat omdat er ondanks een hekele kwestie naar hem als deskundige juist niet wordt geluisterd? Nogmaals het bewijs dat ondanks de wetgeving er in de medische sector eigenzinnig met wetten en veiligheid wordt omgegaan. Jammer, jammer, jammer, de sector brengt zich zelf in discretiet.

  2. Siegfried van Hoek

    Het is tijd dat de overheid haar verantwoording gaat nemen. En anders zal de bevolking het zelf moeten gaan doen op termijn. De zwijgcultus rond letselschade is niet zuiver en alleen vanwege verzekeringstechnische gronden. De medische zwijgplicht is er primair ter bescherming van de beroepsgroep, zij stamt wettelijk grofweg uit dezelfde tijd dat artsen de eugenetica uitvonden anderhalve eeuw geleden. (het uitdoven van minderwaardig geachte mensen). Het is typerend dat het Maasstad ziekenhuis weigerachtig was een collega specialist in veiligheid niet in de problematiek te willen betrekken. (Cynisch vraagje: Was dat omdat men liever niet endoscopen wastte alvorens deze bij een andere patient opnieuw te gebruiken?)

    Ik ben benieuwd wat GOMA in de praktijk betekent in de afwikkeling van deze zaak en wat er in de diverse EPD’s van slachtoffers te bevinden valt, die -raar maar waar- niet toegankelijk zijn voor patienten zelf!.

    Ik hoop dat er meer artsen zoals Dr. Prof. Jan Kleijn op gaan staan voor een werkelijk eerzaam beroep in functie.

Comments are closed.

Recente artikelen