Overgewicht verhoogt risico op borstkanker

Array

Deskundigen weten al lang dat een ongezonde levensstijl de kans op borstkanker verhoogd. Maar nu is het ook wetenschappelijk bewezen. Wetenschappers hebben aangetoond dat zwaarlijvige vrouwen veel hogere niveaus van kanker-triggerende hormonen hebben dan vrouwen die roken of drinken.

Oestrogeen
Borstkanker ontwikkeld zich in de helft van de gevallen bij vrouwen net na de overgang, in de leeftijdscategorie van 50 tot 70 jaar.

De belangrijkste oorzaak hiervan is het hormoon oestrogeen. Zwaarlijvige vrouwen produceren namelijk meer oestrogeen. Bij vrouwen met overgewicht kan dit hormoon zelfs voor de helft meer aanwezig zijn dan bij dames met een gezond gewicht.

Overgewicht
Onderzoekers aan de universiteit van Oxford keken naar het niveau van kanker-triggerende hormonen, waaronder oestrogeen en testosteron onder 6300 postmenopauzale vrouwen.

Het doel van het onderzoek was om vast te stellen hoe de hormoonspiegels worden beïnvloed door de verschillende factoren die bij vrouwen borstkanker kunnen veroorzaken.

De wetenschappers kwamen erachter dat obesitas een veel grotere invloed heeft op deze hormonen dan bijvoorbeeld de consumptie van alcohol of roken.

De onderzoekers, die keken naar 13 gepubliceerde onderzoeken. Hieruit bleek dat het drinken van twee en een half eenheden alcohol per dag – een groot glas wijn – voor een verhoogd niveau van een aantal kanker-triggerende hormonen zorgde, maar had geen effect op oestrogeen. Ook roken blijft gevaarlijk en ongezond maar overgewicht heeft een veel hoger risico voor vrouwen in het ontwikkelen van borstkanker.

Borstzelfonderzoek
Veel vrouwen ontdekken zo’n knobbeltje bij toeval. Anderen ontdekken dit omdat zij regelmatig zelf hun borsten onderzoeken.

Maar hoe doe je dit nu eigenlijk en wat moet je dan voelen, want een borst zit vol met onregelmatigheden. En aan wat voor soort klachten zou je borstkanker kunnen herkennen? Met deze en nog veel meer andere vragen kun je terecht bij de Care for Women specialisten. In een preventief borstkankerconsult bekijkt zij jouw persoonlijke risicoprofiel, legt zij uit hoe je het beste je borsten kunt onderzoeken, wat je kunt doen om je risico te verkleinen en hoe je kunt zorgen dat je er zo snel mogelijk bij bent. Als vrouw kun je zelf een bijdrage leveren aan vroege ontdekking, door alert te zijn op signalen (symptomen) die kunnen wijzen op borstkanker. Laat je daarom goed informeren en maak eens een afspraak.

Recente artikelen