Unieke dagbehandeling voor Parkinson patiënten in Havenziekenhuis

De ziekte van Parkinson heeft veel impact op het leven van de patient en niet te vergeten de mensen in hun omgeving. Het Havenziekenhuis beoogt met de onlangs opgerichte Parkinson Dagbehandeling met multidisciplinaire aanpak de kwaliteit van zorg en leven te verbeteren. Deze aanpak is nieuw in de regio Rotterdam.

Patienten met Parkinson worden in het Havenziekenhuis, naast hun reguliere controle afspraken met de neuroloog en de Parkinson verpleegkundige, één keer per jaar gezien op de Parkinson Dagbehandeling. Tijdens deze dagbehandeling worden patienten gezien door een neuroloog, Parkinson verpleegkundige, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist en dietist. Alle behandelaars uit dit multidisciplinaire team zijn gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson.
Op de Parkinson Dagbehandeling is er ruim de tijd voor de patient. Er wordt beter inzicht verkregen in het dagelijks functioneren en de problemen waar de patient tegenaan loopt. Ook is er aandacht voor de partner en/of mantelzorger van de patient. In een aansluitend multidisciplinair overleg bespreken de behandelaars hun bevindingen en wordt er gezamenlijk een behandelplan opgesteld in overleg met de patient. De eerste patienten van het Havenziekenhuis zijn erg positief over de nieuwe Parkinson Dagbehandeling.

Dagbehandeling
Op de Parkinson Dagbehandeling bespreken patienten met de Parkinson verpleegkundige o.a. waar ze in het dagelijks leven tegenaan lopen, zoals overbelasting van de partner en/of mantelzorger, incontinentie of problemen rondom seksualiteit. De neuroloog kijkt met name of de medicijnen goed zijn ingesteld. De fysiotherapeut geeft patienten gerichte adviezen over bewegen en motoriek en oefent bijvoorbeeld het lopen en opstaan uit een stoel. Of er thuis aanpassingen nodig zijn, bespreekt de ergotherapeut met de patient. De logopediste kijkt of er problemen zijn met o.a. slikken, articuleren en de stem. Tot slot adviseert de dietist over de juiste voeding.

Parkinson
Patienten met Parkinson ondervinden vaak problemen op verschillende vlakken. Door Parkinson ontstaat een tekort aan dopamine in de hersenen en verliest de patient langzaam controle over de lichaamsbewegingen. Dit proces verloopt heel geleidelijk. Het begint vaak met stijfheid, een trilling aan één kant en moeilijker lopen en na verloop van tijd kunnen mensen ook problemen krijgen met praten, slikken en depressiviteit. Voor een goede behandeling is samenwerking tussen verschillende deskundigen erg belangrijk.

Bron: Havenziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen