Klacht van Cees Renckes tegen Dr. Frank van Berkum niet ontvankelijk

Array

Media juni van dit jaar diende de voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK), de gynaecoloog Cees Renckens, bij de tuchtraad van de artsenkoepel KNMG een klacht in tegen internist Dr. Frank. Volgens Renckens maakt dr. Frank van Berkum ten onrechte in zijn doktersjas en met stethoscoop reclame voor het dieet en voor het boek dat hij erover had geschreven. Hij maakte derhalve misbruik van zijn positie als arts voor een dieet dat hoogst bedenkelijk zou zijn. Deze klacht tegen Frank van Berkum, internist van het ZGT in Hengelo is niet ontvankelijk verklaard. Dat maakte de Raad voor de tuchtrechtspraak van de Koninklijk Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunde (KNMG) vrijdag bekend. De klacht over de arts, beter bekend als Dr. Frank, was ingediend door de Vereniging tegen Kwakzalverij. Volgens de VtdK prijst Dr. Frank zijn dieet aan terwijl daar geen wetenschappelijke onderbouwing voor is. Volgens Renckens zou de dieetgoeroe een regel van de KNMG overtreden. Daar is de Raad voor de tuchtrechtspraak van de KNMG het echter niet mee eens. Het dieet van Dr. Frank is gebaseerd op maaltijden met minder vet en koolhydraten, maar met een normale hoeveelheid eiwitten. Afgelopen week heeft de tuchtraad de klacht niet-ontvankelijk verklaard. De Raad was het eens met Van Berkum dat hij geen reclame voor dieetproducten heeft gemaakt en ook geen misleidende uitspraken heeft gedaan over de langetermijneffecten van zijn dieet.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Klacht van Cees Renckes tegen Dr. Frank van Berkum niet ontvankelijk"

  1. Cees Renckes is toch degene onder wiens supervisie de ene na de andere baby doodging in het West-Fries gasthuis in Hoorn?
    Doodsoorzaak: Horkerigheid van de gynaecologen.
    En hij meent mensen die wel geven om de patienten de maat te moeten nemen?
    Als Cees Renckes ook maar een greintje fatsoen had gehad, had hij na de tragedie in het West-Fries gasthuis zijn eendebek aan de wilgen gehangen en was hij ver weg in een hoekje zich heel diep gaan zitten schamen.

Comments are closed.

Recente artikelen