Therapeutische voeding kan kinderlevens redden

Array

Elke dag arriveren honderden Somalische vluchtelingen bij de kampen in Dadaab. Uitgeput. Vaak meer dood dan levend. Velen van hen hebben onderweg familieleden verloren.Hagadera-3-moeders De tol die de droogte heeft geeist, is vooral zichtbaar bij kinderen. Bijna 780.000 kinderen dreigen te bezwijken als ze niet snel hulp krijgen. In totaal zijn naar schatting 2,23 miljoen kinderen in Ethiopie, Kenia en Somalie acuut ondervoed.

Abdile is vader van vier kinderen. Zijn zoontje Aden (3) wordt behandeld voor ernstige ondervoeding.”Door de droogte hebben we onze oogst en ons vee verloren. Daardoor hebben we niets meer te eten”, vertelt Abdile. “We hebben 25 dagen gelopen. Mijn vrouw is onderweg gestorven. Dus nu moet ik alleen voor de kinderen zorgen.”

Toen Abdile en zijn kinderen bij het kamp Hagadera aankwamen was Aden bijna dood. Hij had zelfs geen kracht meer om te slikken. Het jongetje is met spoed naar het kamphospitaal gebracht. Dat was zes dagen geleden.

Aden (3) weegt slechts vijf kilo
In het hospitaal kreeg Aden therapeutische voeding van UNICEF om aan te sterken. Daardoor gaat zijn gezondheid nu heel langzaam vooruit. Inmiddels kan hij zijn hoofd weer zonder hulp overeind houden. Maar hij is nog steeds heel zwak en de dokters moeten hem met de grootst mogelijke zorg behandelen. Aden weegt slechts vijf kilo en heeft last van huid- en ademhalingsinfecties.

“Toen ik Aden zes dagen geleden zag, was ik bang dat hij het niet zou gaan redden. Ik ben dus heel blij om te zien dat het beter met hem gaat”, zegt voedingsspecialist Patrick Codija van UNICEF. “Telkens als ik het hospitaal verlaat, hoop ik dat ik de kinderen die ik ontmoet heb de volgende keer weer zal zien. Maar het is elke keer weer afwachten.”

Sprankje hoop

Mohammad-Hagadera De eerste stap in de behandeling van de ondervoede kinderen is ervoor te zorgen dat ze weer zelfstandig kunnen eten. Op het bed naast Aden zit de 3-jarige Mohammad, die hier sinds kort weer toe in staat is. Een sprankje hoop in deze rampzalige situatie.

Helaas is het einde van de voedselcrisis nog lang niet in zicht. Voor elke Aden en Mohammad die de reis van Somalie naar Dadaab hebben overleefd, zijn er duizenden andere kinderen die het misschien niet gaan redden…

Bron: Unicef

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen