GGZ Nederland teleurgesteld over uitwerking motie

Array

Vorige week heeft de minister in een brief de Tweede Kamer op de hoogte gesteld van de uitwerking van de motie van Van der Staaij/Bruins Slot om het risico op zorgmijding te beperken en de meest kwetsbare groepen te ontzien. Deze motie, die is opgesteld in overleg met de NVvP en GGZ Nederland, is op 30 juni jongstleden aangenomen tijdens het AO over de bezuinigingen in de ggz.

Intensief overleg van GGZ Nederland, NVvP en LPGGz met VWS heeft ertoe geleid dat VWS het besparingsbedrag voor het uit het pakket halen van aanpassingsstoornissen naar boven heeft bijgesteld, waardoor er ruimte ontstond om de eigen bijdrage te verlagen. De eigen bijdrage voor de tweedelijns ggz wordt verlaagd van € 275 naar € 200 en voor behandelingen tot 100 minuten zal een eigen bijdrage worden gerekend van € 100 per jaar. De eigen bijdrage voor verblijf wordt gehandhaafd op €145 per maand. Mensen die onvrijwillig op basis van de wet BOPZ worden opgenomen of in een crisis verkeren, worden uitgesloten van de eigen bijdrage evenals de jeugd tot 18 jaar. Ook de ‘behandeling kort’ blijft alsnog in het basispakket. De financiele ruimte voor deze maatregelen is gevonden door het tarief voor de DBC’s in de curatieve ggz voor behandelingen langer dan 18.000 minuten te begrenzen tot het tarief voor de behandelingen tot 18.000 minuten.

Ondanks dat de minister, mede door onze inzet en het aandragen door ons van vele alternatieven de maatregelen rond de eigen bijdragen, hier en daar wat heeft verzacht, zijn wij toch diep teleurgesteld dat de minister toch heeft vastgehouden aan het invoeren van een eigen bijdrage alleen voor de ggz. De maatregel is discriminerend ten opzichte van tweedelijns somatische zorg en versterkt het stigma van psychische aandoeningen en verhoogt het risico op zorgmijding. Ook zijn wij ontstemd over het feit dat de minister aangeeft dat de mogelijkheden om de meest kwetsbare groepen te ontzien bij het heffen van een eigen bijdrage voor 2012 beperkt zijn. Wij zijn van mening dat het ministerie onvoldoende inspanning heeft gepleegd op dit front. Er is onvoldoende nagedacht over de consequenties en risico’s van de maatregelen voor patienten en zorgaanbieders en het zou beter zijn daar eerst onderzoek naar te doen. Ook is niet onderzocht wat de verlaging van de tarieven van de DBC’s langer dan 18.000 minuten betekent voor de betrokken, ernstig zieke mensen.

Het baart ons grote zorgen dat aan de verzoeken in de motie slechts zo beperkt gehoor is gegeven en orienteren ons op vervolgstappen. Wij begrijpen dat er bezuinigd moet worden en dat de ggz haar evenredige deel zal moeten bijdragen. Wij vinden wel dat dit op verantwoorde wijze zou moeten gebeuren. Wij hebben hiertoe voorstellen gedaan die niet hun weerslag hebben gevonden in de huidige aangekondigde bezuinigingsmaatregelen.

Zoals in de brief staat aangekondigd nodigt de minister de sector uit om vanaf augustus gesprekken te voeren voor een bestuurlijke agenda, waarin de minister met de sector alternatieve maatregelen wil bespreken en een agenda voor de toekomst wil maken. Wij hopen in vervolgoverleg met de minister alsnog gehoor te vinden voor onze alternatieven en te komen tot meerjarenafspraken die leiden tot bezuinigingen in de ggz die geen afbreuk doen aan de kwaliteit van de zorg en die niet over de ruggen van de meest kwetsbaren gerealiseerd wordt.

Bron: GGZ Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "GGZ Nederland teleurgesteld over uitwerking motie"

  1. Wat ggz-Nederland niet vertelt kennellijk is dat er een aantal psychiaters-artsen zijn althans dat werd gemeld immers aan een ieder via de media ook, die de zaken voor miljoenen hebben geflest. Dat is ‘nuchter’ Nederlands. En de geachte Minister zou als er even werd nagedacht ook kunnen bedenken dat die miljoenen dan maar gehaald moeten worden bij de ‘falende besturen’ en ‘falende controle-instantie’ immers daar zaten de ‘fouten’ in controle alsmede in de betreffende indikatiestellingen van NIET-bestaande mensen. HUH? Minister en politiek verder schaam u toch eens en ga eindelijk eens daar bezuinigen waar het eerst het bakken werd weggegooid. En dan dit, de zogeheten ‘zorgmijders’ ook en zeker in de ‘reguliere zorg’ gedaan door vele duizenden (jaja overheid nu komt ie), die dan gesprekjes zo nu en dan hebben in de reguliere zorg en derhalve NIET de volgens richtlijnen immers (Trimbos jaja overheid), de behandeling bljken te krijgen zo, omdat ze in alle vrijheid die categorie dat gedrag volhouden -worden toch niet aangesproken ook- geheten ‘borderliners’ veelal, vrouwen veelal (jaja overheid); WANNEER bezuinigt u daarop??
    Die miljarden die daar dus worden en werden ingepompt waar niemand iets aan heeft ook veelal gedupeerde OMstanders niet, nota bene en die zijn er tevens duizenden,kunt u als overheid, besparen, waardoor de zorgbehoevenden die pgb hebben op normale manier die eerst door die overheid zelf werd INgevoerd omdat het goedkoper IS, hun pgb gewoonweg kunnen houden ook.
    DIE mensen namelijk mankeert niks aan de controle, immers ieder half jaar nu wordt dat en moet dat worden ingeleverd ook al enige tijd!! HOE rijmt die Minister dat de beeldvorming dan zo wordt gebracht door Minister zelve of mede door, waardoor men kan zeggen dat goedwillende mensen zelfs worden beschadigd DAARdoor ook nog eens!
    Dat is namelijk dat resultaat geachte politici die dit neem ik aan ook lezen als ze tenminste hun beroepsliteratuur bijhouden!

Comments are closed.

Recente artikelen