Onderzoek van vroedvrouw LUFC bekroond

Array

Begin juli vond in Stockholm het jaarlijkse congres van de European Society for Human Reproduction and Embryology plaats. Tienduizend onderzoekers en hulpverleners uit de humane reproductie en fertiliteitszorg bespraken er de recente ontwikkelingen in hun vakgebied. Eline Dancet, vroedvrouw UZ Leuven en doctoraatsstudent K.U.Leuven – Radboud Universiteit Nijmegen, won er met haar doctoraatsonderzoek de Nurse Award 2011. Zij onderzoekt het patientenperspectief op zorg in een internationale setting.

Meer dan een effectieve behandeling
Het bekroonde werk, verricht bij prof. dr. Thomas D’Hooghe (gynaecoloog en coördinator Leuvens universitair fertiliteitscentrum) en prof. dr. Jan Kremer (gynaecoloog UMC St Radboud, Nijmegen, Nederland), beschrijft het perspectief op zorgkwaliteit van fertiliteitspatienten uit vijf verschillende Europese landen, met name Belgie, Nederland, Oostenrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Tot nu toe werd kwaliteit van fertiliteitszorg in de literatuur vooral beschreven in termen van effectiviteit, zoals bijvoorbeeld zwangerschapscijfers. Het interviewen van patienten uit vijf Europese landen voor het doctoraatsonderzoek naar patientgerichte zorg toonde echter aan dat patienten meer willen dan een effectieve behandeling.

Patientgerichte zorg
Europese patienten hechten belang aan zowel systeemfactoren zoals organisatie en continuïteit als menselijke factoren zoals communicatie en de houding van de zorgverleners. Verder zijn de gelijkenissen in de verlangens van patienten vanuit de verschillende Europese landen verbluffend. Het is dan ook belangrijk dat patientgerichte zorg in de toekomst in rekening wordt gebracht bij het meten van kwaliteit van zorg in Europa.

Het onderzoek van Eline Dancet kadert in de visie van het Leuvens universitair fertiliteitscentrum om multidisciplinair wetenschappelijk onderzoek van hoge kwaliteit niet enkel te voeren in domeinen zoals endometriose, reproductieve chirurgie, medisch begeleide bevruchting en reproductieve genetica. Ook in domeinen zoals patientgerichtheid, kwaliteitszorg, psychologische aspecten van vruchtbaarheidsproblemen en ethische dimensies van de voortplantingsgeneeskunde is wetenschappelijk onderzoek cruciaal.

Bron: UZ Leuven

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen