Ziekenhuis Bernhoven en verloskundigen uit regio overleggen wekelijks

Array

Unieke werkwijze verhoogt veiligheid moeder en kind
De babysterfte in Nederland is, in vergelijking met landen om ons heen, relatief hoog. Daarom is een landelijke werkgroep in het leven geroepen, de Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte met als opdracht om de ideale verloskundige situatie in Nederland te schetsen.

Eén van de adviezen van de stuurgroep is het doen verkleinen, beter nog geheel laten verdwijnen van de schotten die er nog bestaan tussen de zogenoemde eerste- en tweedelijnszorg.

Unieke werkwijze in Nederland
Ziekenhuis Bernhoven en de omliggende eestelijns-verloskundigen praktijken hebben die uitdaging opgepakt. Sinds het begin van 2011 bespreken de gynaecologen van de beide locaties van het ziekenhuis alle nieuwe zwangeren in een regulier overleg met de omliggende verloskundige praktijken Lucina, Nova, de Ridderhof, Calamaris, Iris en de Peppelaer. Gynaecologen René Kok en Marion Verweij en verloskundige Geneviève van de Heijden leggen uit dat deze werkwijze uniek is in Nederland. Alle patienten worden besproken waarbij alle gegevens die bekend zijn bij de verloskundige of de gynaecoloog worden uitgewisseld. Die uitwisseling is van groot belang voor het bepalen van het beste traject voor een zwangere en waarborgt ook de continuïteit van zorg. Ook al wil dit niet zeggen dat alle zwangeren in het ziekenhuis moeten gaan bevallen.

Zwangeren met een laag risicoprofiel kunnen gewoon thuis- of poliklinisch bevallen. Ziekenhuisbevalling is alleen de orde bij een hoog risicoprofiel. “Wat we doen is het bekijken van alle gegevens die van belang zijn voor een goed verloop van de zwangerschap,” legt gynaecoloog René Kok uit. “Naast de medische component, spelen ook sociale en psychische factoren een rol. Op deze manier sporen we ook zaken op die in eerste instantie niet relevant lijken voor de zwangere maar die vanuit medisch oogpunt wel degelijk van belang kunnen zijn. De aanstaande moeder kan iets al lang vergeten, terwijl dat wél van invloed kan zijn op het verdere verloop van de zwangerschap. Ook kunnen we, als daar aanleiding voor is, samen beter inschatten welke opvoedkundige hulp een aanstaand ouderpaar nodig heeft om goed voor hun kindje te zorgen.”

Hoewel deze werkwijze een behoorlijke tijdsinvestering betekent voor de verloskundigen en de gynaecologen is het een investering die zich uiteindelijk terugbetaalt in kwaliteit van zorg. De veiligheid voor aanstaande moeder en kind wordt enorm verhoogd. Bovendien leren de gynaecologen en verloskundigen elkaar steeds beter kennen. Dit maakt onderling contact en overleg steeds makkelijker, de lijnen zijn kort en direct en daar hebben niet alleen de arts en de verloskundige baat bij, maar vooral moeder en kind.

Eerstelijnszorg is zorg waar de patient zonder verwijzing en op eigen initiatief naartoe kan. Bijvoorbeeld de huisarts, tandarts, fysiotherapeut of verloskundige. Maar ook een maatschappelijk werker of een psycholoog valt hieronder.

Tweedelijnszorg is die zorg waar de patient alleen op verwijzing van een zorgverlener uit de eerstelijnszorg terechtkan. Daaronder valt onder meer het ziekenhuis en geestelijke gezondheidszorg.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "Ziekenhuis Bernhoven en verloskundigen uit regio overleggen wekelijks"

  1. Het wordt na 30 jaar ook wel een keer tijd dat Gynaecologen en Verloskundige gaan samenwerken! 1:100 zwangerschappen wordt afgesloten met perinatale sterfte! Gynaecologen wijzen naar de verloskundigen en andersom! Stelletje onproffesionele koekebakkers.

    Hoeveel babys zullen er de afgelopen 30 jaar in bernhoven gestorven zijn door dit soort fratsen??? In ieder geval 1, die van ons!

Comments are closed.

Recente artikelen