Lezingen Vera Hoorens voor Johannes Wier Stichting

Array

Ketterse arts voor de heksen
De komende tijd zal Vera Hoorens verschillende lezingen geven over haar boek Een ketterse arts voor de heksen. Zo zal zij op 24 september een lezing geven voor de Johannes Wier Stichting, een stichting die zich bezighoudt met mensenrechten in de gezondheidszorg. Meer informatie over deze lezing volgt.

Daarnaast zal Vera Hoorens ook spreken tijdens het herfstsymposium van Montanus, dat op 11 november gehouden zal worden in het Auditorium KHBO te Brugge. Het symposium kent als thema “Ziek zijn in de 16de en de 17de eeuw”. De lezing van Vera Hoorens zal plaatsvinden tussen 12.15 en 12.35 uur.

De Nederlandse arts Jan Wier is een van de meest uitzonderlijke figuren van de zestiende eeuw. Als tegenstander van de heksenvervolging en pleitbezorger van de rechten van gevangenen geldt hij als voorloper van de psychiatrie en als verdediger avant la lettre van de mensenrechten. Daarnaast publiceerde hij op grond van zijn ervaring in de hoogste kringen over zeldzame ziektes, bezeten vrouwenkloosters, seksueel misbruik, Faust en de rattenvanger van Hamelen. Over zijn persoonlijke leven was tot nu toe echter weinig bekend.

In Een ketterse arts voor de heksen schetst Vera Hoorens het kleurrijke leven van deze zestiende-eeuwse geleerde tegen de achtergrond van godsdiensttwisten, oorlogen, nieuwe ziektes, wetenschappelijke conflicten en heksenprocessen. Voor deze uitzonderlijk goed gedocumenteerde en meeslepende biografie bestudeerde Hoorens talloze brieven en zeldzame boeken, ontdekte ze een onbekend werk van Wier, reisde ze in zijn spoor en vond ze uiteindelijk zijn graf in een Duitse kerk.

Vera Hoorens (1963) was achtereenvolgens universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen en universitair hoofddocent aan de Universiteit van Tilburg. Tegenwoordig is ze hoogleraar sociale psychologie aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Bron: Uitgeverij Bakker

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen