8.000 patiënten sterven jaarlijks aan COPD, richtlijn biedt uitkomst

Array

De Long Alliantie Nederland heeft de richtlijn Palliatieve zorg voor mensen met COPD uitgebracht. Voor deze groep patienten was er nog geen richtlijn voorhanden. De richtlijn beschrijft wat in het algemeen als de beste zorg voor mensen met COPD in de palliatieve fase gegeven kan worden. Uitgangspunt is dat de mens met COPD centraal staat.
Jaarlijks sterven in Nederland 8.000 mensen aan de gevolgen van COPD. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren stijgt waardoor het de derde doodsoorzaak in Nederland wordt. Waar de sterftecijfers van andere chronische ziekten dalen, is de voorspelling dat de sterfte voor mensen met COPD juist toeneemt. Uit onderzoek naar de palliatieve zorg voor mensen met COPD is gebleken dat deze vorm van zorg minder goed georganiseerd is dan bijvoorbeeld de palliatieve zorg voor mensen met kanker. De richtlijn Palliatieve zorg voor mensen met COPD biedt de zorgverleners een handvat om de inhoud van de zorg te optimaliseren. Dit is van groot belang omdat palliatieve zorg voor mensen met COPD complex is. De complexiteit wordt voornamelijk veroorzaakt door het gegeven dat de palliatieve fase bij COPD meerdere jaren kan duren. Daarbij is het in de praktijk moeilijk om vast te stellen of een patient in deze fase van COPD is terecht gekomen. In de richtlijn wordt veel aandacht besteed aan het patientenperspectief. De wensen van de patient zijn namelijk van groot belang voor het verdere behandelproces in deze fase van COPD. Zo kan de patient er voor kiezen om wel of niet een verdere behandeling te ondergaan zonder (blijvend) effect. De richtlijn biedt hiermee verschillende invalshoeken binnen de behandeling van palliatieve zorg voor mensen met COPD.
De Long Alliantie Nederland is de federatieve vereniging in Nederland op het gebied van chronische longziekten. Het doel van de Long Alliantie Nederland is het integraal bevorderen van goede preventie en zorg voor de één miljoen chronische longpatienten in Nederland. Leden van de Long Alliantie Nederland zijn patientenverenigingen, beroeps- en brancheverenigingen, bedrijven, fondsen en andere organisaties die zich richten op de preventie en zorg bij chronische longziekten. De Long Alliantie Nederland heeft tevens de zorgstandaard voor COPD uitgebracht en komt in het voorjaar 2012 met de zorgstandaard voor Astma voor volwassenen en kinderen. De richtlijn Palliatieve zorg voor mensen met COPD en de samenvatting is te downloaden op www.longalliantie.nl

Bron: Long Alliantie Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen