JBZ Symposium Taakherschikking

Array

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis organiseert samen met Tolbrug Specialistische Revalidatie en de Werkgroep Deskundigheidsbevordering Huisartsen op 4 oktober 2011 een symposium over taakherschikking in de zorg. Wijzigend overheidsbeleid, een toenemende zorgvraag door vergrijzing en steeds hogere kwaliteitseisen hebben geleid tot nieuwe beroepen in de zorg waarbij professionals taken van de arts overnemen. Tijdens het symposium wordt ingegaan op de de verschillen en overeenkomsten van de nieuwe functies.

In het ziekenhuis kwamen de functies Physician Assistant en Verpleegkundig Specialist erbij. Bij de huisarts ontstond de functie Praktijkondersteuner. Tijdens het symposium komen van elke nieuwe beroepsgroep vertegenwoordigers aan het woord samen met de huisarts of specialist met wie zij samenwerken. Zij vertellen wat hun ervaringen zijn en of de nieuwe functies inderdaad een bijdrage leveren aan de uitdagingen waar de zorg voor staat.

Taakherschikking in het Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis loopt in de taakherschikking landelijk voorop. Zo heeft het ziekenhuis de meeste Physician Assistants. Het herschikken van taken van artsen past in de visie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis om een magneetziekenhuis voor zorgprofessionals te willen zijn. Het biedt immers kansen voor verdere professionalisering. Bovendien kan het leiden tot meer carrièreperspectieven. Tolbrug en de Werkgroep Deskundigheidsbevorderingen Huisartsen onderschrijven het belang van taakherschikking ook.

Over het Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis heeft in april 2011 een nieuw gebouw betrokken en wil het meest patientgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire geneeskunde, Endoscopie en Transmurale geneeskunde.

Tolbrug Specialistische revalidatie
Tolbrug, onderdeel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, is het regionale expertisecentrum voor revalidatiebehandeling  en biedt op verscheidene locaties in de regio specialistische revalidatie voor volwassenen en kinderen. Tolbrug heeft in samenwerking met de universiteit van Nijmegen en de Maartenskliniek 2 opleidingsplaatsen voor revalidatieartsen. De opleiding in Tolbrug staat in Nederland hoog aangeschreven. Ook zijn in Tolbrug Physician Assistents (PA’s) werkzaam en PA’s in opleiding. Jaarlijks worden in Tolbrug 2.500 clienten behandeld door ruim 200 medewerkers. Tolbrug beschikt over 36 klinische bedden.

Werkgroep Deskundigheidsbevordering Huisartsen
De WDH-DAM geeft vorm aan een gezamenlijk kwaliteitsbeleid in Midden Nederland en bevordert daardoor de kwaliteit van de huisartsgeneeskunde in de regio. De Federatie tracht dit doel te bereiken door het (doen) ontwikkelen en organiseren van programma’s voor nascholing en toetsing. De Federatie kent als hoofddoel het bevorderen van de deskundigheid en kwaliteit van huisartsen en praktijkmedewerkers in Noord-Brabant noordoost in de meest ruime zin van het woord.

Recente artikelen