Vordering patiënte Thuisapotheek afgewezen

Array

Noordwijkse apotheken niet verplicht te leveren aan patiente Thuisapotheek
Op 2 augustus 2011 heeft de rechtbank Den Haag uitspraak gedaan in het kort geding dat was aangespannen door een patiente van De Thuisapotheek tegen de Noordwijkse apotheken. Inzet van dit kort geding was het opleggen van een verplichting aan de Noordwijkse apotheken om in incidentele gevallen medicijnen te leveren aan een patiente die gewoonlijk de medicatie betrekt via De Thuisapotheek. De rechter heeft de vordering van de patiente afgewezen. De rechter heeft daarbij geoordeeld dat een apotheker een eigen professionele verantwoordelijkheid heeft en niet verplicht kan worden om in alle gevallen over te gaan tot afleveren van medicatie. (vonnisThuisApotheek(1))

Op 2 augustus 2011 heeft de rechtbank Den Haag uitspraak gedaan in het kort geding dat was aangespannen door een patiente van De Thuisapotheek tegen de Noordwijkse apotheken.

Inzet van dit kort geding was het opleggen van een verplichting aan de Noordwijkse apotheken om in incidentele gevallen medicijnen te leveren aan een patiente die gewoonlijk de medicatie betrekt via De Thuisapotheek. De Noordwijkse apotheken hebben dit geweigerd omdat zij geen verantwoorde zorg konden leveren. Dit had betrekking op de specifieke omstandigheden van deze patiente en de indruk dat De Thuisapotheek geen volledig dossier bijhoudt, waardoor de Noordwijkse apotheken de benodigde medicatiebewaking niet konden uitvoeren.

De rechter heeft de vordering van de patiente afgewezen. De rechter heeft daarbij geoordeeld dat een apotheker een eigen professionele verantwoordelijkheid heeft en niet verplicht kan worden om in alle gevallen over te gaan tot afleveren van medicatie. Wanneer een apotheker aflevering van medicijnen niet verantwoord acht – bijvoorbeeld omdat geconstateerd is dat het medicatiedossier van De Thuisapotheek onvoldoende compleet of actueel is, hoeft de apotheek niet over te gaan tot het afleveren van medicatie. De apotheek dient er dan wel voor te zorgen dat de patient niet in de kou komt te staan, bijvoorbeeld door in overleg met De Thuisapotheek af te spreken dat De Thuisapotheek zelf aflevert.

De Noordwijkse apotheken hebben in de procedure hun zorgen geuit over de vraag of het medicatiedossier van De Thuisapotheek wel compleet is. Het is de Noordwijkse apotheken bekend dat door de Inspectie voor de Gezondheidszorg een onderzoek is ingesteld naar de handelwijze van De Thuisapotheek.

Door Eldermans & Geerts Advocaten is een WOB-verzoek ingediend, waarin bij de Inspectie stukken zijn opgevraagd. Inmiddels is besloten dat deze stukken, met uitzondering van enkele stukken die betrekking hebben op bedrijfsgevoelige informatie, openbaar gemaakt moeten worden. De Thuisapotheek heeft daartegen bezwaar aangetekend en een kort geding aangespannen om openbaarmaking te voorkomen. De rechter zal zich hierover op korte termijn uitlaten.

Het lopende onderzoek en het feit dat De Thuisapotheek wil voorkomen dat bevindingen van de Inspectie openbaar gemaakt worden, is voor de Noordwijkse apotheken reden om kritisch te blijven kijken naar de medicatieoverzichten die door De Thuisapotheek worden verstrekt. Het leveren van verantwoorde zorg staat voor de Noordwijkse apotheken altijd voorop.

Hierbij nog even het rapport van IGZ van juni 2011 over deze zaak (rapport_igz)

Bron: Samenwerkende apotheken bollenstreek

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Vordering patiënte Thuisapotheek afgewezen"

  1. Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

    Apotheken mochten de Noordwijke reumapatiënte Annja Schild weigeren medicijnen te verkopen. Dat heeft de rechter beslist. De apotheken moeten wel zorgvuldiger zijn als ze ’nee’ verkopen.

    Schild zegt dat de apotheken haar weigeren uit ordinaire broodnijd.De apothekers hebben een ander verhaal. Volgens hen gebruikt de vrouw gevaarlijke combinaties en slikt ze te hoge doses medicijnen.

    Volgens de Inspectie hebben de apothekers in tenminste één specifiek geval ten onrechte geweigerd om een antibioticum aan Schild te verstrekken. Dat ging om noodzakelijke zorg en die mag een hulpverlener nooit weigeren. De apothekers handelden toen dus in strijd met hun beroepsnorm.

Comments are closed.

Recente artikelen