“Last minute vakantieaankopen”: Een Reisapotheek vraagt om extra aandacht voor pijnstillers voor u en uw reisgenoten!

Array

Een goede reisapotheek is afgestemd op de persoonlijke situatie en bevat middelen die voor u en uw gezin het meest geschikt zijn. Pijnstillers zijn in iedere reisapotheek een must. Door de mogelijke risico’s van pijnstillers is één pijnstiller niet per definitie geschikt voor iedereen. Het is daarom belangrijk, dat u vooraf goed in kaart brengt welke pijnstillers u en uw reisgenoten kunnen gebruiken, om dan voor iedereen juiste pijnmedicatie bij de hand te hebben.

Er zijn op reis altijd wel situaties te bedenken waarbij u een pijnstiller nodig kunt hebben. Inmiddels zijn er inzichten, dat niet alle pijnstillers voor iedereen even geschikt zijn2,3.Bij het gebruik van pijnstillende middelen is het verstandig u hierover vooraf goed te laten voorlichten. Met de vakantie voor de deur is het belangrijk, om de risico’s bij de aanschaf van deze pijnstillers en andere medicijnen goed in kaart te brengen en u zo nodig door uw apotheker te laten adviseren.
Belangrijke risicofactoren voor het gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers (de zogenaamde NSAID’s)4:

-      ouder dan 70 jaar;

-      maag- en darmklachten;

-      lever- en nierfunctiestoornissen;

-      hartaandoeningen;

-      astma of COPD;

-      zwangerschap;

-      in combinatie met bepaalde medicijnen4.

Op de website www.pijnwegwijs.nl kunt u alvast voor u en uw reisgenoten een risicoprofiel voor vrij verkrijgbare ontstekingsremmende pijnstillers maken, met behulp van de interactieve vragenlijst welke gebaseerd is op de KNMP-vragenlijst.

Met behulp van het advies van pijnwegwijs, wordt de “last minute aankoop”, zoals het aanvullen van pijnstillers in uw reisapotheek voor iedere reisgenoot een verstandige keus. U kunt uw reisgenoten de vragenlijst op pijnwegwijs in laten vullen. Met het advies van pijnwegwijs kunt u het beste bepalen welke pijnstillers er op reis bij de hand moeten zijn.

Door dit advies van u en uw reisgenoten uit te printen en mee te nemen naar uw apotheek, kan uw apotheek u beter adviseren. En koopt u pijnstillende medicijnen “op maat” voor in uw reisapotheek.
Grünenthal benadrukt het belang van een gedegen advies van apothekers en artsen aan gebruikers van vrij verkrijgbare pijnstillers. Informatie over risico’s en bijwerkingen zijn essentieel. Grünenthal is als initiatiefnemer en eigenaar trots op www.pijnwegwijs.nl.

Voor meer informatie over NSAID’s: Pijnwegwijs.nl

Referenties:
1. richtlijn NSAID-gebruik en preventie van maagschade (2003), www.cbo.nl (okt 2010).
2. Vonkeman, HE et al. Drugs & Aging. 2007;24:681-90.
3. Vonkeman HE Pharmaceutisch Weekblad 2008;143(2): 28-30.
4. KNMP-vragenlijst V2, 2011.

—————————————————————–

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen