Is Meer vezels, minder kans op borstkanker

Array

De meeste mensen weten wel dat het belangrijk is om vezels te eten. Maar waarom eigenlijk? Naast dat vezels gezond zijn heeft onderzoek nu ook aangetoond dat dit het risico op borstkanker kan verlagen. Vrouwen die veel natuurlijke vezels eten, hebben 11 procent minder kans om borstkanker te ontwikkelen dan wie hier weinig van eet. Nog een reden om eens na te gaan of je genoeg vezels binnen krijgt. Care for Women helpt je graag.

Onderzoek
Chinese onderzoekers combineerden de resultaten van tien eerdere studies naar de eetgewoonten van 710.000 vrouwen. De vrouwen werden zeven tot achttien jaar gevolgd om te kijken wie kanker ontwikkelde. 2,4 procent van de vrouwen ontwikkelden borsttumoren, dit was aanzienlijk lager bij de vrouwen die veel vezels opnamen. Deze resultaten bleven gelden, ook nadat er rekening werd gehouden met andere risicofactoren als het drinken van alcohol, gewicht, medicatie en familiegeschiedenis.

Een op de acht vrouwen krijgt te maken met borstkanker
Het verlaagde risico kan verklaard worden door het feit dat mensen die veel vezels eten in het algemeen een gezondere levensstijl hebben. Een andere oorzaak zou kunnen zijn dat mensen die veel vezels eten een lager niveau van oestrogeen hebben, dit is een gekende risicofactor van borsttumoren. Een op de acht van de vrouwen krijgt ooit in haar leven te maken met borstkanker, een kwart van hen sterft hieraan. Laat je daarom regelmatig controleren. Veel vrouwen controleren zichzelf, dit gebeurd echter niet altijd op de goede manier. Care for Women kan je helpen om op een goede manier zelfonderzoek uit te voeren.

Cijfers over vezels
Vezels hebben nog veel meer gezondheidsvoordelen. Ze verlagen het cholesterol (en daarmee de kans op hart- en vaatziekten) en helpen bij het afvallen. Toch hebben veel Nederlanders geen idee waar vezels inzitten en krijgen ze er veel te weinig van binnen. Uit cijfers blijkt dat de meeste mensen niet genoeg vezels opnemen. De aanbevolen hoeveelheid voor dames is 25 gram per dag, bij mannen is dat 38 gram. 90% van de Nederlanders haalt dat niveau niet.

Begeleiding bij borstkanker

Wanneer je in de medische mallemolen terechtkomt bij bijvoorbeeld borstkanker, is het prettig om iemand naast je te hebben die er voor jou is en voor jouw belangen opkomt. Wanneer je zelf niet meer weet wat je ook alweer wilde vragen, iemand die uitlegt wat de arts allemaal bedoelt en het later nog eens rustig herhaalt. Maar ook iemand die mee gaat een pruik uitzoeken of helpt wanneer je voor het eerst aangepaste lingerie moet gaan kopen. Dit kunnen aangrijpende emotionele momenten zijn.
Juist dan is het fijn te weten dat je ook daarvoor terecht kunt bij een Care for Women specialiste, Ze is zelf ook vrouw maar heeft ook alle medische kennis om jou goed te kunnen bijstaan. Of het nou eenmalig is om bijvoorbeeld een pruik uit te zoeken of advies voor het hele traject. Aarzel niet en maak gerust eens een afspraak. Care for Women altijd dichtbij je.

Recente artikelen