De Friesland vergoedt Mammaprint

Test helpt onnodige chemotherapie voorkomen
De Friesland Zorgverzekeraar vergoedt de Mammaprint. Deze innovatieve onderzoeksmethode maakt het mogelijk om veel beter dan tot nu toe het geval is, de kans op uitzaaiingen van borstkanker te voorspellen. Met behulp van de Mammaprint kan worden voorkomen dat patienten onnodig chemotherapie krijgen.

Genetische test met hoge precisie
Het bijzondere van de Mammaprint is dat deze genetische test met hoge precisie en betrouwbaarheid het risico aangeeft van de kans op uitzaaiingen van borstkanker binnen vijf jaar. Is het risico hoog, dan krijgt de patient preventief aanvullende chemotherapie. Dit is een zwaar traject voor patienten. Is de kans heel klein dan kan worden besloten af te zien van aanvullende chemotherapie.

Kwaliteit van leven
Tot nu toe kregen de meest patienten vrijwel standaard aanvullende chemotherapie voorgeschreven om alle risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten. Nu hoeft dat niet langer. Dit komt dus direct ten goede aan de kwaliteit van leven van de patient die niet onnodig chemotherapie hoeft te ondergaan.

Onderzoek in Europa
In Europa loopt er nog een groot onderzoek naar de effecten van de Mammaprint. Daar doen ook patienten van de Friese ziekenhuizen MCL en Nij Smellinghe aan mee. Omdat dit onderzoek nog niet volledig is afgerond, wordt het nog niet vergoed binnen de basisverzekering.

Verzekerden van De Friesland krijgen test vergoed
De test is echter al toegelaten tot de Amerikaanse markt en de eerste resultaten zijn zeer veelbelovend. Daarom wil De Friesland haar klanten die borstkanker hebben gehad en in onzekerheid verkeren, deze test niet langer onthouden. Alle patienten die de test ondergaan en verzekerd zijn bij De Friesland krijgen deze vergoed.

Borstkanker
Jaarlijks krijgen in Nederland 13.000 vrouwen borstkanker. Op basis van de test kan ongeveer 20 procent van deze groep afzien van aanvullende behandeling met chemotherapie.

Mammaprint Nederlandse vinding
De Mammaprint is een Nederlandse vinding van het Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam. De test is verder ontwikkeld en wereldwijd in de markt gezet door Agendia in Amsterdam.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen