Maasstad Ziekenhuis: Berichtgeving in AD pertinent onjuist

Array

Het Maasstad Ziekenhuis voelt zich geroepen te reageren op onjuiste berichtgeving in het AD van vrijdag 5 augustus. In het artikel staan feitelijke onjuistheden en worden verkeerde suggesties gewekt.

De informatie zou afkomstig zijn uit vertrouwelijke berichtgeving. De informatie is afkomstig uit twee edities van Lab Inf@ct, een periodiek dat met grote regelmaat wordt verstuurd naar alle arts-microbiologen van Nederland en naar alle GGD’en. De twee edities waaruit de door het AD opgevoerde deskundige zijn informatie heeft gedestilleerd, zijn afgelopen dinsdag en woensdag verstuurd.

In het artikel wordt gesuggereerd dat met zekerheid is vastgesteld dat de eerste besmetting al is aangetroffen in 2009 en mogelijk zelfs al in 2008. Dat is pertinent onwaar: de eerste aangetoonde besmetting met de Oxa48 producerende Klebsiella-bacterie dateert van september 2010.

De uitspraak ,,Bij de eerste besmetting had volgens het team al groot alarm moeten worden geslagen,” is onjuist. Het onderzoeksteam van hoogleraar Infectieziekten Marc Bonten heeft die uitspraak nooit gedaan.

De uitspraak ,,Besmette patienten bleken allemaal op precies dezelfde manier resistent tegen de meeste soorten antibiotica als de dragers van Oxa48…” is eveneens volstrekt onjuist. Er was zelfs een grote variatie in de resistentiepatronen. Ze leken met andere woorden niet eens op elkaar, maar uit voorzorg zijn alle afwijkende resistentiepatronen als ‘verdacht’ beschouwd.

De uitspraak ,,Het team adviseert andere ziekenhuizen om patienten te isoleren die tussen 1 juli 2009 en nu in het ziekenhuis lagen.” Dit advies stond inderdaad in de Lab Inf@ct van dinsdag, maar is in de editie van woensdag alweer genuanceerd. Dit advies geldt overigens alleen voor patienten die een oproep hebben gekregen van het Maasstad Ziekenhuis om zich te laten testen. Het gaat om mensen die tijdens hun ziekenhuisopname contact hebben gehad met Oxa48 positieve patienten. Elk ziekenhuis mag bovendien zelf bepalen hoe zij omgaan met andere patienten van Maasstad Ziekenhuis.

Verder staat te lezen dat het team bericht dat in het Maasstad Ziekenhuis enkele personeelsleden besmet zijn geraakt. Ook dat is volstrekt onjuist. Er zijn ongeveer 100 medewerkers van de intensive care getest en bij hen is geen besmetting gevonden. Daarenboven zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat de  bacterie zich verspreidt. Daarom is besloten dat er nu geen reden is om de rest van het personeel te testen.

Onderzoeksleider Marc Bonten, als hoogleraar Infectieziekten verbonden aan het UMC Utrecht, hecht eraan te beklemtonen dat de informatie van het AD niet afkomstig is uit zijn onderzoeksteam.

Bron: Maasstad Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen