Tips tegen muggen en muggenbeten

Array

De extreem natte maand juli en de stijgende temperatuur deze week vormen perfecte omstandigheden voor steekmuggen. Landelijke metingen van Alterra op de ontwikkeling van muggen laten een massale groei zien die naar verwachting de komende weken zal leiden tot een enorme toename in het aantal volwassen steekmuggen. Het kan, volgens de Verdonschot, op veel plaatsen in Nederland tot plaagsituaties leiden.
Muggenlarven ontwikkelen zich in stilstaand water. Alleen de vrouwtjesmuggen steken. Ze hebben bloed nodig om hun eitjes te kunnen leggen. Slapende mensen zijn een gemakkelijke prooi. Muggenbulten en jeuk ontstaan door een beetje ‘speeksel’ dat de mug bij het steken naar binnen ‘spuugt.’ Het menselijk lichaam reageert door antistoffen (histamine) aan te maken. Muggen komen af op zweet en lichaamswarmte. Ook door zoete geurtjes die bijvoorbeeld in parfum en haarlak voorkomen worden ze aangetrokken.
Volgens een eerdere enquête van de Wageningse universiteit hebben twee op de drie Nederlanders ’s nacht regelmatig last van muggen. Die komen meestal uit ‘muggenkraamkamers’ die mensen in en rond hun huis hebben. Dat zijn veelal plaatsen met water waar de larfjes volwassen kunnen worden zoals een regenton, vijver, vogelbadje, gieter of sloot achter het huis.

Tips tegen muggenbeten

  • Muggen worden aangetrokken door zweet en door de zoete luchtjes van zonnecrèmes en parfum: vermijd deze geurtjes zoveel mogelijk.
  • Met een insectenpen of speciale zalf kunt u de jeuk verminderen.
  • Hebt u een muggenbeet, dep er met azijn op. Dit vermindert de jeuk.
  • Draag bedekkende kleding als u buiten zit.
  • Smeer citroensap op onbedekte lichaamsdelen.
  • Leg naast uw bed een ui, dit vinden de muggen niet fijn.
  • Bescherm onbedekte lichaamsdelen met insectenwerende middelen.
  • Hang een klamboe boven het bed of een elektrische muggenstekker.
  • Slaap onder wollen dekens, de muggen kunnen niet tegen de geur van wol in combinatie met stof. Wollen dekens trekken namelijk stof aan.
  • Hang grote plastic zakken op gevuld met water. Blaas ze op tot een ballon. Het is nu een soort spiegel en als de mug zichzelf ziet in deze ‘ballon’, ziet hij zichzelf 100 keer zo groot, schrik zich rot en vliegt weg.
  • Onder het huis of in een verstopte dakgoot kan water blijven staan, waar zij zich kunnen nestelen.
  • Geadviseerd wordt om schotels onder bloempotten, emmers en regentonnen om te kiepen en verstopte afvoeren van dakgoten en platte daken te openen. De larven van de muggen leven namelijk in het water dus het omkiepen van bakjes met water of andere plaatsen waar mogelijk eitjes zitten
  • Muggen houden niet van tocht; lucht uw slaapkamer daarom de hele dag door.
  • Let op dat u deuren en ramen dicht doet, mocht het licht aanstaan.
  • Vooral in de ochtend en schemering is het zaak deuren dicht te houden, want juist dan zoeken de muggen een weg naar binnen.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen