Ombudsman onderzoekt rol IGZ en UMCG bij operatie baby Jelmer

De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, start een onderzoek naar de gebeurtenissen rondom de operatie van de baby Jelmer in 2007 in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Ook onderzoekt hij de rapportages die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hierover heeft opgesteld. Het doel van het onderzoek is te bereiken dat de ouders van alle feiten over de operatie en ziekenhuisopname op de hoogte zijn.

De zes weken oude baby Jelmer werd in het UMCG geopereerd wegens maag/darmproblemen. De operatie is geslaagd, maar het jongetje is ernstig geestelijk gehandicapt geraakt. Omdat de ouders onvoldoende helderheid kregen over gang van zaken tijdens de operatie hebben ze een klacht ingediend bij de IGZ. De IGZ heeft vier jaar na de operatie een rapport uitgebracht, dat vervolgens is ingetrokken en de betreffende inspecteur is vervangen door een andere. Kort daarna heeft de IGZ een nieuw rapport opgesteld dat andere conclusies bevat.

Vertrouwen verloren
Brenninkmeijer heeft zich in het radioprogramma Argos eerder uitgelaten over deze dramatische gebeurtenis: `Als Nationale ombudsman hanteer ik het uitgangspunt dat de ouders het recht hebben om alles Рtijdig Рte weten over de gang van zaken voor, tijdens en na de operatie van hun zoon Jelmer. Volkomen begrijpelijk hebben zij de vraag gesteld wat er bij de operatie precies is gebeurd. Ik kan me goed voorstellen dat de ouders door de reacties van het UMCG en de IGZ ̩n de lange tijdsduur het vertrouwen zijn verloren dat zij de juiste informatie krijgen.`

Onderzoeken IGZ en UMCG
De ombudsman heeft de IGZ gevraagd in hoeverre het onderzoek van de IGZ heeft veiliggesteld dat de ouders van Jelmer de beschikking hebben gekregen over alle informatie rond de gang van zaken voor, tijdens en na de operatie van Jelmer in het UMCG en de gevolgen daarvan. Verder heeft hij de IGZ naar de redenen gevraagd om het eerste rapport in te trekken en de wijze van communicatie daarover met de ouders.

Het UMCG is gevraagd hoe het na de operatie is omgegaan met de ouders. Heeft het UMCG voldoende aandacht aan de belangen van de ouders van Jelmer geschonken en zijn een gesprek en excuses aangeboden?

Dit jaar afronding
Inmiddels is de IGZ zelf ook een nieuw onderzoek gestart en zijn Kamervragen gesteld aan de minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De Nationale ombudsman verwacht zijn onderzoek in de loop van dit jaar af te kunnen ronden.

Bron: De Nationale Ombudsman

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen