Ander slaapritme in de pubertijd

Array

Slaapstoornissen brengen veel problemen met zich mee. Dr. Micheal Breus deelt zijn informatie en advies over slaapstoornissen en slapeloosheid bij pubers. In de pubertijd vinden veel grote veranderingen plaats. Deze veranderingen kunnen slaapproblemen als gevolg hebben maar dat is niet het enige, er zijn namelijk meerdere factoren die samenhangen met slaap en puberteit. Care for Women zet de informatie op een rijtje.

Nieuwe ontwikkelingen
De pubertijd is een periode van grote veranderingen voor de jonge mens. Het kind ondergaat in deze periode heel wat ontwikkelingen en zal deze allemaal tijdens zijn slaap verwerken, een slaapperiode van negen uur is dus gewenst.

Delayed sleep phase syndroom
Dr. Micheal Breus heeft veel geschreven over de slaapgewoonten van verschillende jongeren. Ouders zijn vaak verward door de vreemde slaapgewoonten die een puber kan hebben. De meeste tieners gaan bijvoorbeeld liever laat naar bed, en worden laat wakker. Dit wordt ook wel het delayed sleep phase sydroom genoemd, wat betekend dat men het slaapblok later gaat plaatsen.

Iedereen moet weten dat deze verandering in slaaptijden is gebaseerd op de biologische veranderingen. Naast de biologische veranderingen die de slaap beïnvloeden, kunnen ook psychologische problemen die verband houden met eisen aan school, sociale activiteiten en technologische afleiding leiden tot de ontwikkeling van slechte slaapgewoonten.

De wereld draait helaas niet alleen rond de rijping van een kind in de overgangsfasen, hierdoor worstelen veel jongeren met het opstaan in de ochtend, of naar bed gaan op een “redelijke” tijd. Het kan jongeren helpen om een dagboek bij te houden, daarnaast is een goede slaaphygiene erg belangrijk.

Hoe kan je helpen?
Als ouder kan je het beste zoveel mogelijk goede slaapgewoonten mogelijk maken. Pubers willen het liefst zo lang mogelijk wakker blijven en vervolgens zo lang mogelijk in bed blijven. Het vinden van de perfecte balans tussen hen te laten doen wat ze willen en hen genoeg te laten slapen is moeilijk.

Care for Women geeft je een paar tips;

Tip 1. Vertel ze dat de veranderingen in hun lichaam om een goede nachtrust vragen. Dit helpt ze om overdag actiever te zijn en dit heeft ook invloed op hun emotionele gesteldheid.

Tip 2. Laat ze in het weekeinde langer opblijven dan door de week, ongeveer 1 tot 2 uur later dan normaal. Vervolgens is het niet de bedoeling dat ze de hele dag in bed liggen, ze zullen namelijk zelf merken dat ze zich meer uitgeput voelen dan normaal.

Tip 3. Moedig ze aan om op te staan, een dagelijkse oefening zal helpen om hun biologische klok opnieuw in te stellen. ’s Ochtends naar buiten gaan en zonlicht zal het makkelijker maken om vroeger naar bed te gaan.

 

Care for Women helpt ook met slaapproblemen
Voor iedereen die moeilijk kan inslapen en/of slecht kan doorslapen, heeft Care for Women de Sleep ontwikkeld, met Melatonine. Melatonine biedt je de ondersteuning die je nodig hebt. Maak voor een goed advies eens een afspraak met een Care for Women specialist.

 

 

Recente artikelen