Prof. Manfred Kayser ‘wereldexpert’

Array

De Rotterdams hoogleraar Manfred Kayser behoort tot de drie beste deskundigen ter wereld op het gebied van de forensische wetenschappen, stelt Science Watch.

Impact
Science Watch houdt sinds zestien jaar de forensische wetenschappen bij. De organisatie bestudeert hoeveel vakartikelen onderzoekers publiceren en welke impact die op vakgenoten hebben.

Duitse namen
Prof.dr. Manfred Kayser behoort tot de wereldtop. Hij staat op de derde plaats met zijn geciteerde publicaties op het gebied van de forensische wetenschappen, gemeten over de periode 2001 tot 2011. Hij is de enige in Nederland werkzame hoogleraar in de rangorde, die opvallend veel Duitse namen telt.

Rotterdam
Kayser is geboren in Berlijn en werkt sinds zeven jaar voor het Erasmus MC als hoofd van de afdeling Forensische Moleculaire Biologie. “Mensen verschillen genetisch gezien maar 0,1 procent van elkaar. Maar die 0,1 procent zorgt wel voor veel zichtbare verschillen”, zegt hij.

Misdrijf
Sinds zijn aantreden in april 2004 onderzoekt Kayser in Rotterdam aspecten van de menselijke moleculaire biologie en genetica die van nut kunnen zijn bij het oplossen van misdrijven. Zijn afdeling wordt mede gefinancierd door, en werkt samen met, het Nederlands Forensisch Instituut.

Wereldpers
In relatief korte tijd haalde Kayser een reeks opzienbarende primeurs. Deze kregen ook buiten de wetenschappelijke pers volop media-aandacht. Zijn ontdekkingen werden groots gebracht door onder meer de BBC, Times, New York Times, International Herald Tribune, ARD, Spiegel, NRC en Volkskrant.

Primeurs
Deze persberichten geven uitleg over ontdekkingen van Kayser en zijn collega’s van het Erasmus MC:
‘Haarkleur onbekende dader niet langer een geheim’.
‘Leeftijd inschatten met druppel bloed’.
‘Mannelijke dader beter te identificeren’.
‘Alibi van verdachten beter te controleren’.
‘Test beschikbaar om oogkleur te voorspellen’.
‘Oogkleur te voorspellen op basis van DNA’.
‘DNA voorspelt Europese regio van afkomst’.
‘Forensisch onderzoek stap verder met vondst oogkleur-gen’.

Recente artikelen