Documentaires over het geheugen op hollanddoc.nl van donderdag 18 tot en met zondag 21 augustus

Niet vergeten!
Hoe vaak overkomt het u niet dat u iets interessants gezien hebt, bijvoorbeeld een documentaire over het geheugen, maar dat u absoluut niet meer weet waar. In dat geval kan Holland Doc u een handje helpen. Naar aanleiding van de Holland Doc-uitzending van 18 augustus op Nederland 2 Verdwaald in het Geheugenpaleis worden van 18 tot en met 21 augustus op www.hollanddoc.nl een aantal documentaires uitgelicht over de werking van het geheugen. Te zien zijn onder andere Zonnig Madeira, over ouderen en hun gevecht tegen dementie, en Altijd 19, over een jongeman die sinds hij op 19-jarige leeftijd op zijn hoofd viel door het leven gaat zonder kortetermijngeheugen. Niet vergeten te kijken dus!

Op hollanddoc.nl zijn onder andere de volgende documentaires over het geheugen te zien:

Zonnig Madeira (Marjoleine Boonstra, 2008) – In de kelder van verpleeghuis Akropolis is een herinneringsmuseum gehuisvest. De voorwerpen van vroeger bieden niet alleen houvast en troost, maar helpen de bewoners ook in hun strijd tegen het vergeten.
Altijd 19 (Stephane Kaas, 2009) – Vanaf het moment dat Wouter (23) door een dak zakt en op zijn hoofd terecht komt vergeet hij alles wat er gebeurt. Iedere dag leeft hij in de veronderstelling dat hij nog negentien is, een vriendinnetje heeft en dat hij een hele gewone jongen is die goed kan skaten.
Tegen het vergeten (Tamara Miranda, 2005) – Herinneringen maken een mens tot wat hij is. Maar wat gebeurt er met je als je tastbare herinneringen verliest, of, erger nog, de beelden in je hoofd? Verlies je dan niet het kostbaarste dat je bezit: jezelf? Tamara Miranda nam deze persoonlijke angst als uitgangspunt voor een universele film en volgde vijf mensen in gevecht met hun herinneringen.
Labyrint: Het geheime leven van het brein (Wim Schepens en Eddie Wolcken, 2010) – Over onder andere onderzoek naar Alzheimer en de rol van het zogenaamde ‘rustbrein’ bij het verwerken van herinneringen.
Profiel: Douwe Draaisma (Marjoleine Boonstra, 2009) – Douwe Draaisma vertelt over zijn onderzoek naar de werking van het geheugen. Over dromen en de moeite om hun vaak bizarre inhoud te herinneren. Over de angst om te vergeten en vergeten te worden. Het geheugen dat onthoudt wat we willen vergeten en wegmaakt wat we willen onthouden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen