Het remmen van Notch1 bij kanker

Geert Jan van Tetering onderzocht het Notch1-eiwit dat betrokken is bij kanker. Het wordt geactiveerd wanneer metalloprotease ADAM10 het eiwit klieft. Verschillende klievingen reguleren Notch-activiteit, de hier beschreven S2-klieving is snelheidsbepalend. Direct na S2-klieving vindt de volgende klieving plaats, S3, die een signaleringsroute start. Om kankercellen te kunnen blokkeren is het noodzakelijk de Notch-activiteit te remmen. Van Tetering ontdekte dat ondanks het remmen van ADAM10 nog steeds klieving en dus activatie van Notch plaatsvindt. Dat wijst erop dat meerdere eiwitten betrokken zijn bij Notch-activatie.

Door het ontwikkelen van een muismodel met een variant van Notch1 die in kanker voorkomt, kunnen we kanker beter bestuderen en kankergroei remmen door het testen van anti-kankermedicijnen. Er kan bijvoorbeeld worden getest of door combinatietherapieen resistentie tegen bestaande medicijnen kan worden overwonnen.
Datum en tijd:25/8/2011 14:30 uur

Locatie:Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Promovendus:Geert van Tetering

Faculteit:Faculteit Geneeskunde

Proefschrift:Proteolytic regulation of Notch1 receptor activity in cancer

Promotor 1:Prof. dr. P.J. van Diest

Promotor 2:Prof. dr. J.C. Clevers

Promotor 3:Dr. M. Vooijs

Bron: Universiteit Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen