Nederlander drinkt nauwelijks zoute mineraalwaters

Dit is een origineel bericht van Stichting Dranken Nederland
Nederlanders drinken vrijwel geen zoute mineraalwaters. Er is dus geen gevaar voor de volksgezondheid. Dat zegt de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) in reactie op een recent artikel in de Gezondgids van de Consumentenbond. De in het artikel genoemde waters hebben in Nederland een marktaandeel van 0,1%. “De Consumentenbond schiet dan ook met een mug op een olifant”, zegt Jouke Schat directeur FWS.

Nederlanders drinken weinig zoute waters
Nederlanders drinken waters met weinig zout. Meer dan 90% van alle verpakte mineraalwaters dat in Nederland wordt gedronken, komt uit bronnen in Nederland of net over de grens in Belgie. Die waters bevatten traditioneel weinig zout. “Ten onrechte wordt onze branche dan ook in een negatief daglicht gezet” zegt Jouke Schat. “Ook het verhaal over zwavel, magnesium en uranium in mineraalwater slaat niet op de Nederlandse situatie. Dat verhaal is overgenomen uit Duitsland waar heel andere waters worden gedronken dan bij ons.”

Mineralen wel nodig in lichaam
Overigens is er niet mis met waters die zouten en andere mineralen bevatten. Die hebben we in ons lichaam ook nodig. Er moet alleen geen liters per dag van worden gedronken. Uit een representatief onderzoek van GfK in opdracht van de FWS uit 2010 blijkt dat Nederlanders gemiddeld 80 ml mineraal- en bronwater per dag drinken (nog geen half glas) en 413 ml kraanwater (exclusief koffie, thee, limonadesiroop), ofwel ruim 2 glazen. Zelfs als iemand zoute waters drinkt, is de kans dus verwaarloosbaar dat hij/zij er teveel van binnenkrijgt.

Mineraalwaters niet duur
In het artikel uit de Gezondheidsgids wordt kritiek geuit op de prijs van mineraalwater in vergelijking met die van kraanwater. Jouke Schat: “Het klopt dat kraanwater goedkoper is en er is normaal gesproken niets mis met kraanwater. Onze industrie gebruikt zelf veel kraanwater (bijvoorbeeld om er frisdranken mee te maken). Mineraalwater is echter een ander product met een ander, duurder productieproces en een andere doelgroep. Die waters moeten vergeleken worden met andere dranken die in de supermarkt of café in een fles of een pak verkrijgbaar zijn. In vergelijking hiermee is mineraalwater goedkoop Zeker als je bedenkt dat van de verkoopprijs 4,13 cent/liter opgaat aan verbruiksbelasting en dat er daarnaast nog diverse andere belastingen moeten worden betaald (BTW, verpakkingsbelasting, grondwaterbelasting, reinigingsrechten etc.).”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen