Tekort aan oncolytica in VS

Array

De tekorten aan generieke oncolytica op de Amerikaanse markt zijn het gevolg van een prijsmaatregel. Oncoloog Ezekiel Emanuel zegt dat in The New York Times van 6 augustus. Nederland heeft ook tekorten door een soortgelijke prijsmaatregel, maar niet aan oncolytica.

Er is een tekort aan 14 van de 34 beschikbare generieke medicijnen tegen kanker in Amerika, waaronder middelen tegen leukemie, lymfoom en testiscarcinoom. Ook klinische onderzoeken naar deze middelen zijn uitgesteld of gestopt vanwege de tekorten. ‘Helaas gaat het niet om de nieuwe dure merkmiddelen die niemand genezen en alleen het leven een paar maanden verlengen, maar om oude goedkope curatieve geneesmiddelen’, aldus Emanuel. Als het (dure) merkmiddel nog op de markt is, kunnen artsen daarnaar uitwijken, maar voor de meeste van deze middelen is geen alternatief beschikbaar.

Het tekort komt goeddeels door productiestops bij fabrikanten om financiele redenen. Fabrikanten volgen deze strategie vanwege een wet uit 2003, waarmee een eind werd gemaakt aan kunstmatig hoog gehouden prijzen van geneesmiddelen die via Medicare werden gedeclareerd. Hierin stond ook dat de prijs niet meer dan 6 procent per jaar mag stijgen. Ongewenste bijwerking is dat bij tekorten het voordeel wegvalt om het schaarse middel wat duurder aan te bieden. In totaal is er aan 211 geneesmiddelen een tekort ontstaan, waarvan dus 14 middelen tegen kanker.

Ook in Nederland zijn er tekorten ontstaan aan geneesmiddelen door een prijsmaatregel, namelijk het preferentiebeleid dat zorgverzekeraars hanteren voor geneesmiddelen die vallen onder het geneesmiddelvergoedingssysteem. Dat blijkt uit een analyse van het Geneesmiddelenbulletin eind vorig jaar.

De preferente fabrikant kan soms de vraag niet aan en kampt met productieproblemen. Daarnaast is het voor niet-preferente fabrikanten onaantrekkelijk om een middel op de markt te houden, omdat het vaak niet meer vergoed wordt. Het van de markt halen van het spécialité van metformine (Glucophage) is hiervan waarschijnlijk een voorbeeld geweest.

Het gaat hier niet om geneesmiddelen tegen kanker, omdat die grotendeels buiten het geneesmiddelvergoedingssysteem vallen en dus ook buiten het preferentiebeleid. Alleen de nieuwe orale oncolytica gaan over de toonbanken van de apotheken, maar daar zijn  nog geen generieken van.

Bron: Arts & Apotheker

Het opinie-artikel in de New York Times: Shortchanging Cancer Patients

Analyse in het Geneesmiddelenbulletin: Beschikbaarheidsproblemen van geneesmiddelen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen