Slechte vetten veroorzakers van kraakbeenschade?

Kan kraakbeenschade bij artrose toenemen door de aanwezigheid van slechte vetten in het lichaam? Dat is de vraag waarop dr. Peter van Lent van het UMC St. Radboud in Nijmegen een antwoord wil vinden in een onderzoek gefinancierd door het Reumafonds. Als slechte vetten inderdaad een rol spelen bij kraakbeenschade, zijn er kansen op nieuwe behandelingen bij artrose.

dr. Peter van Lent Dr. Van Lent vertelt ons graag over zijn onderzoek. “Het wordt de laatste jaren steeds duidelijker dat een bepaalde groep patienten met artrose een lichte ontsteking heeft in de binnenbekleding van het gewricht, het synovium. Wij onderzoeken nu of de slechte vorm van cholesterol, LDL-cholesterol, die ontsteking veroorzaakt en of daardoor meer schade aan het kraakbeen ontstaat.

Zijn er nieuwe ontwikkelingen?
“Ja, die zijn er zeker en daar zijn we heel blij mee. In een bepaald experiment blijkt inderdaad dat er een ontsteking ontstaat in het synovium na een langdurig vetrijk dieet. Dit komt doordat afweercellen in het synovium de slechte vetten afvangen. Het ontstoken synovium maakt daarna stoffen aan, die het kraakbeen kunnen aantasten. Of die stoffen ook daadwerkelijk tot meer kraakbeenschade leiden, moeten we nog verder uitzoeken.”

Doen er ook mensen met artrose mee aan het onderzoek? “Ja, we werken niet alleen met proeven in het laboratorium. We betrekken ook de gegevens van de deelnemers van CHECK bij ons onderzoek. We gaan namelijk het gehalte van de slechte vetten meten in het bloed van mensen met beginnende artrose. De uitkomsten gaan we koppelen aan het ontstaan van gewrichtsschade. CHECK (Cohort Heup en Cohort Knie) is het grootste patientenonderzoek naar artrose ooit. Er worden meer dan 1.000 mensen met artrose gevolgd; dus zijn er veel gegevens voor ons beschikbaar.”

Wat hebben mensen met artrose aan dit onderzoek? “Wij hopen te bewijzen dat het afvangen van slechte vetten door afweercellen echt de oorzaak is van ontsteking van het synovium. Als dat zo is, kan misschien een bepaald dieet of het gebruik van medicijnen de ontstekingen in het synovium tegengaan. Daarmee hebben we nog niet de oorzaak van artrose onder de knie, maar kunnen we hopelijk wel met nieuwe methoden de schade aan het kraakbeen zoveel mogelijk beperken.”

Bron: Reumafonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen