JBZ wijdt kunstwerk ‘Levensloop’ van Fiona Tan officieel in

Array

Op 29 augustus a.s. wijdt het Jeroen Bosch Ziekenhuis het door Fiona Tan speciaal voor het ziekenhuis gemaakte kunstwerk ‘Levensloop’ officieel in. In aanwezigheid van de kunstenares wordt een toelichting gegeven op de totstandkoming van het werk en de belangrijke rol die het in het kunstbeleid van het ziekenhuis speelt. Fiona Tan maakte met ‘Levensloop’ een moderne variant van de vooral in de 10e eeuw populaire levenstrap, waarbij in piramidevorm de zeven levensfasen van de mens worden getoond. De videokunstenares gebruikte voor haar installatie zowel mannelijke als vrouwelijke personen van verschillende leeftijden. Op 18 oktober a.s. organiseert het ziekenhuis een middag, waarbij alle kunstwerken in het publieke domein van het ziekenhuis worden gepresenteerd.

Het kunstwerk, dat zich bij de entree van het ziekenhuis op de boulevard bevindt, is een hedendaags portret van zeven levensfasen van de mens. De installatie bestaat uit zeven monitoren die in piramide vorm aan de muur bevestigd zijn als verwijzing naar de levensloop prenten en schilderijen uit het verleden. Het zijn zwijgende filmportretten van zeven verschillende mensen van zeven verschillende leeftijden. In de portretten komen zowel mannen als vrouwen met verschillende sociale achtergronden. Zij worden afwisselend vertoond op alle monitoren. Zo kan het zijn dat bij binnenkomst een bezoeker een jonge man van 38 bovenin zit, maar bij het verlaten van het gebouw een baby van vijf maanden of een oude vrouw.

Fiona Tan

Videokunstenares Fiona Tan vertegenwoordigde Nederland in 2009 op de Biennale in Venetie met drie werken, waaronder haar nieuwste videoinstallatie Disorient. In dit werk mixt Fiona Tan actuele beelden uit Azie met oude citaten uit Marco Polo’s ‘The travels’. “Het oude, ook al is het vertekend en verdraaid, kan onverwachte, waardevolle inzichten in het huidige, het nieuwe bieden”, zegt Tan over deze succesvolle inzending in het Nederlandse paviljoen. De kunstenares is geboren in Indonesie en opgegroeid in Australie. Ze woont al ruim twintig jaar in Nederland, waar ze studeerde aan de Rietveld Academie. Het idee voor ‘Levensloop’ ontstond direct tijdens haar eerste bezoek aan het toen nog in aanbouw zijnde ziekenhuis. Zij koos ook zelf de plek voor de installatie.

SKOR

Het ziekenhuis heeft het kunstwerk kunnen aanschaffen dank zij een bijdrage van de Stichting Kunst in Openbare Ruimte (SKOR). Bij gebouwen die in opdracht van de rijkegebouwendienst worden gebouwd wordt een half tot twee procent van de bouwsom aan kunst besteed. Ziekenhuizen worden echter niet in opdracht van de rijkegebouwendienst gebouwd en de percentageregeling is hier ook niet van toepassing. In de periode dat de bouw van het Jeroen Bosch Ziekenhuis werd voorbereid,  konden instellingen op basis van de circulaire ‘Mogelijkheden financiele bijdrage voor kunstprojecten in de zorg’ instellingen, wiens bouw op grond van de Wet ziekenhuisvoorzieningen vergunningplichtig was, voor kunst aanspraak maken op een bijdrage. Er gold een maximum aan de bijdrage die daaraan door het ministerie van VWS, in de vorm van een verhoging van het investeringsbedrag van de vergunning op grond van de Wet ziekenhuisvoorzieningen (WZV), en de Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR) wordt gegeven. Voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis was dit Ï45.000 euro, die wordt aangevuld met Ï45.000 vanuit de SKOR. De Stichting heeft dit bedrag in 2011 verhoogd omdat de BTW voor kunstwerken van 6% naar 19% is gegaan.

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis heeft in april 2011 een nieuw gebouw betrokken en wil het meest patientgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire geneeskunde, Endoscopie en Transmurale geneeskunde.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen