Psychotherapeut Van Steijn moet werkzaamheden neerleggen

Array

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft op 17 augustus aan psychotherapeut Van Steijn te Leerdam het bevel gegeven zijn praktijken te sluiten en zijn werkzaamheden als psychotherapeut / Gz psycholoog neer te leggen. De inspectie heeft ernstige twijfels of Van Steijn in staat is tot het bieden van verantwoorde zorg.

De inspectie constateert voorts dat Van Steijn niet bereid en/of niet in staat is betrouwbare informatie te verstrekken over zijn werkzaamheden en afspraken te maken over toezicht. De inspectie acht deze constateringen een ernstig risico voor de patientveiligheid.

Zeer recent ontving de inspectie meldingen waarin geklaagd wordt over de bejegening van patienten en ex-medewerkers en over zijn praktijkvoering. Op het moment dat de inspectie de meldingen ontving liep er reeds een inspectieonderzoek naar de zorgverlening door Van Steijn aan clienten van stichting In de Vrijheid te Wemeldinge. In dat onderzoek vond de inspectie aanwijzingen dat Van Steijn geen verantwoorde zorg bood aan de clienten van deze stichting.

Op grond van de bij de inspectie beschikbare informatie, ontstond er ernstige twijfel over het professioneel handelen van Van Steijn als psychotherapeut / Gz psycholoog. Dat was voor de inspectie aanleiding om een toezichtbezoek aan de praktijk van Van Steijn te brengen en hem aan te zeggen geen clienten meer te behandelen totdat uit inspectieonderzoek zou blijken dat hij verantwoorde zorg kan leveren.

Bij een aangekondigd inspectiebezoek verklaarde Van Steijn op de dag van het bezoek ziek te zijn waardoor het bezoek niet door kon gaan. Kort daarna heeft de inspectie een onaangekondigd inspectiebezoek aan Van Steijn gebracht.

Tijdens dat bezoek bevestigde hij de inspectie dat hij clienten had gezien in de periode waarover hij eerder verklaard had ziek te zijn en ook niet werkzaam te zijn. Dit maakt de eerder verstrekte informatie in de ogen van de inspectie niet betrouwbaar. Ook kon Van Steijn geen informatie verstrekken over zijn waarnemingsafspraken. Ten slotte voldeed Van Steijn niet aan de eis van de inspectie om per ommegaande te bevestigen dat hij niet meer werkzaam is als psychotherapeut / Gz psycholoog.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen