Reactie Europees Steunpunt Hoofdluis op aanpassing richtlijn door RIVM

Dit is een origineel bericht van Europees Steunpunt Hoofdluis
Epidemieen van ondermeer Vlek Tyfus liggen op de loer ? !
‘ Om in ieder geval voor de Nederlandse tak van het Europees Steunpunt Hoofdluis, onduidelijke redenen, heeft het RIVM aangekondigd haar richtlijn hoofdluis zodanig te wijzigen dat de hygienische maatregelen als het wassen van beddengoed, zorgvuldige persoonlijke hygiene en hulpmiddelen zoals luizencape’s met de term “overbodig” worden gekwalificeerd.

Op onze gerichte vragen waarom een richtlijn, die in de praktijk van de afgelopen tientallen jaren haar nut en noodzaak  afdoende heeft bewezen, dusdanig ingrijpend wordt gewijzigd, is geen specifiek antwoord gekomen. Alleen werd ons gezegd dat deze ingrijpende wijziging  op basis van een literatuurstudie  is genomen?

Toen wij daarop antwoordden dat de daarbij genoemde bronnen grotendeels verouderd zijn (deels nog uit de vorige eeuw) en dat juist nieuwe studies het tegendeel van de nieuwe richtlijn hebben aangetoond, bleef het angstvallig stil en verwees men ons naar het Ministerie,  dat ons weer naar het RIVM verwees.

Tevens werd door het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu (RIVM) verklaard dat de overdracht door bijvoorbeeld beddengoed van hoofdluis niet wetenschappelijk is bewezen (trouwens ook niet wetenschappelijk is bewezen dat het NIET door beddengoed word overgedragen) en dat samen met de genoemde recente (?) literatuurstudie is besloten dat moeders niet meer zoveel moeite hoefden te doen en alleen maar de haren met een luizenkam moeten bewerken.

Al de overige maatregelen worden dus als overbodig terzijde geschoven, omdat het kammen en een eventueel chemisch middel theoretisch afdoende zouden moeten zijn, aldus de insteek van het RIVM. In de praktijk werd de nieuwe richtlijn echter nog niet getest.

Op onze herhaalde vraag waarom er blijkbaar van het zorgvuldigheidsbeginsel (niet wijzigen tenzij onomstotelijk aangetoond wordt dat het geen kwaad kan) was afgeweken, moeten we nog steeds antwoord krijgen.

De overheid neemt hiermede een enorm risico met de volksgezondheid, immers de laatste wetenschappelijke studies ondermeer die van de Research Unit (CNRS/IRD/Université de la Méditerranée) de faculteit ” Tropical Diseases” in samenwerking met de onderzoekers van de Universiteiten van Florida en Illinois (US),  zoals gepubliceerd in het wetenschappelijk blad ” PloS Neglected Tropical Diseases op 24 maart 2010 (1) geven duidelijk de genetische verbanden aan tussen hoofdluis en normale luis die als overbrenger van onder andere Vlektyfus geldt.

Door de nu wetenschappelijk aangetoonde genetische verwevenheid vragen we als het ware om epidemieen van onder andere Vlektyfus. Het RIVM  publiceert zelf dat R. prowazekii, verwekker van epidemische vlektyfus en R. typhi, verwekker van endemische vlektyfus, zich in de feces van de luis vermenigvuldigt. Als de feces in contact komt met open wondjes, veroorzaakt door het krabben of door de luis zelf, worden de Rickettsiae geïnoculeerd. De luis zelf wordt ook ziek door de infectie en sterft binnen drie weken.

Kortom kunnen we wachten op de eerste dodelijke uitbraak van ondermeer vlektyfus? Dat alleen maar omdat het RIVM nooit heeft stilgestaan bij het voorzorgsbeginsel en op niet-wetenschappelijke basis een richtlijn wijzigt die in de praktijk haar waarde bewezen heeft. Met name nu in de huidige multiculturele samenleving onze kinderen immers veel meer risico lopen dan vroeger, omdat ze veel vaker bloot staan aan tropische ziekten?

Wij vinden het als Europees Steunpunt Hoofdluis onze plicht, politiek en bevolking hierover te informeren, teneinde mogelijke rampen te voorkomen en we  zullen de gevolgen van deze ondoordachte, potentieel gevaarlijke, stelselwijziging dan ook zo snel mogelijk aan het licht  brengen.”

Links:
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen