Subsidie voor epilepsieonderzoek

Array

Wetenschappers van het UMC Utrecht ontvangen van het Nationaal Epilepsie Fonds bijna 800.000 euro voor vier onderzoeksprojecten. De onderzoeken moeten de behandeling van epilepsie verbeteren en meer inzicht verschaffen in het ontstaan van de ziekte

“Deze subsidies van het Nationaal Epilepsie Fonds zijn voor ons een belangrijke stimulans”, stelt kinderneuroloog dr. Kees Braun. “Het UMC Utrecht kent een lange traditie van onderzoek naar epilepsie. Momenteel zijn we bezig de krachten van de verschillende onderzoekslijnen te bundelen. Zo willen we de cohesie van het Utrechtse epilepsieonderzoek vergroten. We willen ook de link versterken tussen wetenschappelijk onderzoek en complexe patientenzorg, vooral voor jonge patienten met moeilijk behandelbare epilepsie.”

Betere afbeeldingen met 7T-scanner
Dr. Cyrille Ferrier en collega’s gaan een krachtige 7T MRI-scanner gebruiken om de hersenen van patienten met moeilijk behandelbare epilepsie (op basis van een focale corticale epilepsie) af te beelden. Zo hopen ze anatomische afwijkingen die misschien epilepsie veroorzaken beter zichtbaar te kunnen maken. Via een operatie zijn die epilepsiehaarden dan beter te verwijderen.

Twee epilepsiehaarden
Dr. Kees Braun en collega’s gaan in een proefdiermodel onderzoeken waarom bij een deel van de epilepsiepatienten een tweede onafhankelijke epilepsiehaard ontstaat in de
hippocampus. Dit is het hersendeel dat een rol speelt bij leren en geheugen. De eerste
epilepsiehaard in de hersenschors kan een schadelijke invloed uitoefenen op de functie van deze hippocampus. Het onderzoek moet meer duidelijkheid geven over de ontstaanswijze en de gevolgen van epilepsie.

Genetische eigenschappen
Dr. Jeroen Pasterkamp, dr. Pierre de Graan en collega’s gaan zich verdiepen in nieuwe mechanismen van de besturing van gen¬expressie in steuncellen en zenuwcellen uit epileptisch hersenweefsel (van patienten met temporaalkwab-epilepsie en uit proefdier¬modellen). Ze hopen er achter te komen hoe genexpressie is verstoord in epilepsie. Dat moet nieuwe inzichten verschaffen in het ontstaan van deze ziekte en mogelijk nieuwe aangrijpingspunten voor therapie opleveren.

Hoogfrequente signalen
Dr. Maeike Zijlmans onderzoekt of hoog¬frequente elektrische signalen in het EEG de epilepsiehaard (bij focale epilepsie) kunnen aanwijzen. Zij denkt dat hoogfrequente signalen specifiek zijn voor epileptisch weefsel. Dankzij analyse van de hoogfrequente signalen zouden epilepsiehaarden via operaties effectiever verwijderd kunnen worden.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen