Blindheid na een beroerte

Array

Dagelijks krijgen in Nederland meer dan honderd personen een herseninfarct of hersenbloeding. Bij een groot deel leidt dit tot gedeeltelijke blindheid in de helft (hemianopsie) of in kleinere delen van het gezichtsveld. Het defect bevindt zich nietin de ogen, maar in de hersenen. Door visuele training kan het defect ‘krimpen’. Hierbij moet de patient steeds op een andere plek in het grensgebied van het defect lichtvlekjes proberen waar te nemen. Het is echter de vraag of deze ‘krimp’ alleen die lichtpuntjes betreft, of dat de ‘krimp’ ook nuttig is in het dagelijks leven. Daarom is onderzocht of de training leidt tot verbetering van niet-getrainde visuele taken, zoals kleur- en vormwaarneming en visueel aangestuurd gedrag. Het blijkt dat veel getrainde patienten verbeteren in kleur- en vormwaarneming en gezichtsscherpte. Ook de leessnelheid en het rijgedrag in een rijsimulator verbeteren. De ‘krimp’ van het defect moet wel eerst een drempel overschrijden voordat verbeteringen kunnen worden vaststellen. De training leidt dus bij een deel van de patienten tot ‘beter zien’.

Biografie
Douwe Bergsma (Harderwijk, 1964) studeerde Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij specialiseerde zich in Klinische Neuropsychologie en Experimentele Neuropsychologie. Sinds 2010 is Bergsma verbonden aan Medische Wetenschappen. In zijn postdoc studie onderzoekt hij hoe RFT-trainingseffecten (Restorative Function Training) zich vertalen naar de revalidatiepraktijk en wat de effecten van RFT-visual zijn op de herstelmechanismen van het brein.
ContactpersoonAlleen voor journalisten: Persvoorlichting UMC St RadboudE-mail [email protected] (024) 361 89 10

Datum:maandag 5 september 2011
Tijd: 13:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: de heer drs. D.P. Bergsma
Promotors: prof. dr. G. Fernandez, prof. dr. L. FasottiCopromotorsdr. A.V. van den Berg, dr. G.F. van der Wildt
Titel promotie: Training-induced visual field recovery in chronic stroke patients

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen