OTC Pharma lanceert preventieve spray tegen hoofdluis

Array

De vakantieperiode zit er voor de meeste kinderen weer op. Aan het begin van het nieuwe schooljaar worden veel kinderen extra gecontroleerd op hoofdluis. De reden hiervoor is dat schoolgaande kinderen nu na hun bezoek aan diverse vakantielanden weer bij elkaar komen en hoofdluis erg besmettelijk is. Hoewel de luis het hele jaar aanwezig is, valt het rond deze tijd dus meer op. De controles dienen grote uitbraken op scholen te voorkomen. Er zijn heel wat middelen op de markt die hoofdluis behandelen, maar deze gaan de verspreiding van hoofdluis niet veilig en effectief tegen. Daarom lanceert OTC Pharma begin september ‘Picksan NoLice’, een spray op natuurlijke basis die preventief werkt tegen luizen.

Vaak worden kinderen pas behandeld met een product wanneer zij al besmet zijn. Dat is in veel gevallen ook nog eens een chemische shampoo die ongewenste bijwerkingen kan hebben. Met Picksan NoLice kan worden voorkomen dat kinderen last krijgen van hoofdluis. Het product is vanwege zijn natuurlijke samenstelling veilig in gebruik en veroorzaakt geen allergische reacties. Het middel kan op het haar, maar ook op petjes, sjaals, kragen of jassen gesprayd worden, waarna de luizen uit de buurt blijven. De beschermende werking blijft actief gedurende tenminste zeven uur; een hele schooldag.

 

Het product is samengesteld door een werkgroep van vooraanstaande parasitologen (onder leiding van Prof. Dr. Mehlhorn, aangesloten bij de Heinrich Heine Universiteit in Düsseldorf) met medewerking van Egyptische professionals. Het product is ontwikkeld naar aanleiding van de ontdekking dat luizen uit de buurt blijven van bepaalde geuren. In een klinische studie is aangetoond dat het MelAza-Extract en een afgeleide van de Eucalyptus plant (Menthoglycol) zorgen voor een geur die luizen zeer onaangenaam vinden. Hoofdluizen vermeden het haar dat rook naar deze twee ingredienten. Voor mensen zijn deze ingredienten echter vrijwel geurloos.

 

Prof. Dr. Mehlhorn toonde aan dat het ontwikkelde insecten-werende middel de luizen niet doodt, maar er simpelweg voor zorgt dat de luizen de behandelde haren vermijden. Op plaatsen waar kinderen nauw contact hebben, zoals scholen, lopen luizen graag van hoofd naar hoofd. Hoe meer kinderen NoLice gebruiken, hoe kleiner de kans op een grote uitbraak. Het risico dat luizen ongevoelig worden voor dit product is zeer klein. Dit komt doordat NoLice niet bedoeld is om luizen te doden, iets wat normaliter kan leiden tot resistentie van de luizen tegen een bepaald product.

 

Hoofdluizen zijn kleine vleugelloze insecten die alleen mensen als gastheer bezoeken en daarbij door te bijten kleine hoeveelheden bloed opnemen. De luizenbeten zorgen voor jeuk en dit kan resulteren in een geïrriteerde of zelfs geïnfecteerde hoofdhuid. Hoofdluis is daarnaast vervelend, omdat kinderen regelmatig worden gepest wanneer zij last hebben van hoofdluis. Ook ouders voelen zich vaak door leerkrachten op hun vingers getikt als zij aangesproken worden op het feit dat hun kinderen luizen hebben. Veel mensen denken dat luizen alleen voorkomen bij mensen die ‘vies’ haar hebben. Niets is minder waar, want luizen houden juist van schoon haar. Hoofdluis is dus geen teken van slechte hygiene; iedereen kan het krijgen.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen