Minder medicatie, meer kwaliteit

Array

Een op de drie patienten van de afdeling Geriatrie gebruikt na vertrek uit het Erasmus MC minder medicijnen dan bij binnenkomst.

Niet suf
Een vrouw van 80 die geen tekenen van uitdroging meer heeft nadat ze minder plastabletten is gaan slikken. Een man van dezelfde leeftijd die zich niet langer suf voelt en ook niet meer kampt met spierzwakte sinds hij is gestopt met kalmerende pillen. Vaak kan iemands situatie simpelweg verbeteren door een punt te zetten achter bepaalde medicatie.

Monitor
Op de afdeling Geriatrie van het Erasmus MC weten ze er alles van. Minder medicijnen kan zorgen voor een betere kwaliteit van leven, meldt Monitor, het magazine van het Erasmus MC (pag. 31 – 35).

Combinatie

Op de dagbehandeling van Geriatrie komen mensen van gemiddeld 80 jaar oud. In de regel bezoeken zij het Erasmus MC omdat ze een combinatie van aandoeningen hebben.
Zulke patienten lopen gevaar, wijst internationaal onderzoek uit. Bij 65-plussers die minstens vijf medicijnen gebruiken, blijkt het risico op een bijwerking van een van de middelen te verdubbelen.

Gevaar
Internist ouderengeneeskunde Rozemarijn van Bruchem-Visser: “Het grootste gevaar is dat pillen naast elkaar worden voorgeschreven zonder te kijken naar hun interactie en het effect op de patient.”

Onder de loep

Klinisch geriater Francesco Mattace Raso pleit ervoor dat behandelaren vaker het medicatiepakket onder de loep nemen. Is het bijvoorbeeld nog actueel? “De gemiddelde 80-jarige heeft een slechtere hartfunctie en drinkt minder dan een 60-jarige. Verander dus de dosering plastabletten, zodat je uitdroging tegengaat.”

Kwaliteit van leven
Rozemarijn van Bruchem-Visser: “Bij iedere patient is ons doel binnen de gegeven omstandigheden een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te bereiken. Dat betekent onder andere dat we streven naar gebalanceerd medicijnengebruik. De ene keer voeg je iets toe, de andere keer vervang je iets en dikwijls is het juist goed iets weg te nemen.”

Recente artikelen