Safe seks vooral een zaak van vrouwen

Array

Ongeveer de helft van de jongeren in Nederland heeft wel eens onveilige seks gehad. Dat blijkt uit het Date en Seks onderzoek dat dit voorjaar is uitgevoerd onder ruim 5000 mannen en vrouwen.  De resultaten worden door Nicolette Kluijver gepresenteerd in een online magazine op www.mijnanticonceptie.nl.

Opvallend is dat veilige seks vooral een zaak is van vrouwen.  Zo blijkt dat ze beter op de hoogte zijn van de anticonceptiemethoden, het belangrijk vinden zich goed voor te bereiden en daardoor minder vaak onveilige seks hebben dan mannen. Niet alleen doen mannen het vaker onveilig, ook denken ze er lichter over.  17% gelooft zelfs nog dat voor het zingen de kerk uitgaan een effectieve anticonceptiemethode is.

Belangrijkste verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om seks en anticonceptie:

Mannen Vrouwen
60% heeft wel eens onveilige seks40% heeft wel eens onveilige seks
38% vindt het belangrijk voorbereid te zijn met voorbehoedmiddelen56% vindt het belangrijk voorbereid te zijn met voorbehoedmiddelen
17% denkt dat voor het zingen de kerk uitgaan een effectieve anticonceptiemethode is93% weet dat de kans bestaat om zwanger te worden, ook als haar partner tijdens de seks geen merkbare zaadlozing heeft
36% zegt dat hij het initiatief neemt om te gaan vrijen7% zegt dat zij het initiatief neemt om te gaan vrijen
40% vindt een vaste relatie belangrijk voor het hebben van seks63% vindt een vast relatie belangrijk voor het hebben van seks
16% raadpleegt wel eens een huisarts en praat dan met name over een condoom75% raadpleegt wel eens een huisarts en praat dan over de pil, condoom of spiraal

Hoog tijd dus voor tips van Nicolette Kluijver voor vrouwen en mannen:

 

Safe Seks tips:

  • Double Dutch: Pil & Condoom gaan het best samen naar bed.
  • Bang je pil te vergeten? Download de pilreminder op je smartphone via www.mijnanticonceptie.nl. Ben je hem toch vergeten? Neem hem zo snel mogelijk in en kijk op mijnanticonceptie.nl.
  • Vind je het lastig om een condoom om te doen? Oefen dan voordat je een date hebt.
  • Is het toch fout gegaan? Haal dan de morning-afterpil bij de drogist. Hier heb je geen recept voor nodig.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen