CVRx introduceert nieuw implanteerbaar apparaat voor hypertensie

Array

Prof. Eugene Braunwald en prof. dr. Alberto Zanchetti, co-voorzitters van een symposium op het congres van de Europese Vereniging voor Cardiologie (ESC) 2011, zullen de laatste resultaten van klinisch onderzoek te presenteren

CVRx, Inc., een particulier bedrijf van medische apparatuur, introduceert haar tweede generatie implanteerbaar apparaat, de Barostim neoâ„¢, voor de behandeling van hoge bloeddruk die niet onder controle is. De Barostim neo heeft een eenzijdige, 1 mm electrode en een nieuw, kleiner meer geavanceerde pulsgenerator voor een meer gerichte en efficientere uitvoering van de behandeling. Deze verbeteringen leiden tot kortere proceduretijden en een langer leven.

Engelstalig bericht

CVRx(R) recently received CE Mark approval for its second-generation implantable device, the Barostim neo(TM), for the treatment of uncontrolled hypertension. Design improvements have led to shorter procedure times and extended longevity. (Photo: CVRx, Inc.)

“Een therapie die de baroreflex op een effectieve manier activeert is een hoognodig wapen in ons arsenaal tegen resistente hypertensie”, zei prof. dr. Hermann Haller, directeur van de afdeling Nefrologie aan de Hannover Medical School in Duitsland, en hoofdonderzoeker voor het Barostim neo hypertensie-onderzoek. “Wij verheugen ons zeer over het nieuwe Barostim neo-systeem en zien er naar uit om het bij zoveel mogelijk patienten die het nodig hebben te gebruiken.”

CE-markering
Nadim Yared, president en chief executive officer van CVRx voegde hier aan toe, “Wij zijn zeer verheugd dat wij CE-goedkeuring hebben verkregen voor hypertensie. De geavanceerde mogelijkheden voor persoonlijke aanpassing, die door het Barostim neo-systeem worden geboden, vergroten de werkzaamheid op langere termijn doordat artsen de behandeling kunnen aanpassen als de klinische toestand van hun patient dat nodig maakt. De nieuwste klinische gegevens die met het systeem zijn verkregen zijn fantastisch.”

ESC Symposium op 30 augustus
Dr. Eugene Braunwald, onderscheiden Hersey hoogleraar in de Geneeskunde aan de Harvard Medical School, en voorzitter van de TIMI Studie groep aan het Brigham en Women’s Hospital en dr. Alberto Zanchetti, emeritus hoogleraar in interne geneeskunde aan de universiteit van Milaan en Wetenschappelijk Directeur aan het Istituto Auxologico Italiano zijn medevoorzitters van een symposium met de titel Baroreflex Activation Therapy for Resistant Hypertension and Heart Failure aan het congres van de Europese Vereniging voor Cardiologie (ESC) 2011 in Parijs. Het symposium zal plaatsvinden op dinsdag 30 augustus van 14:00 tot 15:30 in de Sofia Lecture Room. De nieuwste resultaten van klinisch onderzoek naar de Barostim neo zullen op dit symposium worden gepresenteerd.

Sprekers zijn onder meer prof. dr. Peter de Leeuw, Academisch Ziekenhuis, Maastricht, Nederland, dr. Hani N. Sabbah, Wayne State University, Detroit, Michigan, en prof. dr. Gerd Hasenfuss, Chair of the Heart Center and Heart Research Center, Göttingen, Duitsland.

Meer informatie over het symposium kunt u vinden op www.BATSatelliteSymposium.com.

Hoe werkt het
De Barostim neo gebruikt een door CVRx gepatenteerde technologie die ontworpen is on het eigen, natuurlijke bloedstroomregelingssysteem van het lichaam te activeren om hoge bloeddruk te behandelen. Het systeem werkt door het elektrisch activeren van baroreceptoren, de natuurlijke bloeddruksensoren in het lichaam die de cardiovasculaire functie regelen. Deze baroreceptoren bevinden zich in de halsslagader. Als deze door de Barostim neo worden geactiveerd, worden signalen via zenuwbanen naar de hersenen geleid die dan reageren door de volgende signalen te sturen naar de:

  • slagaders, die zich dan ontspannen waardoor het bloed makkelijker door het lichaam stroomt en het hart zich minder hoeft in te spannen;
  • het hart, om langzamer te kloppen, waardoor er meer tijd is om dit orgaan met bloed te vullen; en
  • de nieren, om vocht in het lichaam te verminderen waardoor de overmatige bloeddruk en de belasting van het hart lager wordt.

Over hypertensie

Hypertensie is oorzaak van schatting een op de acht sterfgevallen wereldwijd.1 In de Verenigde Staten alleen al worden ongeveer 76,4 miljoen mensen door hoge bloeddruk getroffen.1 Ongeveer 25 procent van de mensen met hypertensie kunnen hun hoge bloeddruk niet onder controle houden, ondanks het gebruik van meerdere geneesmiddelen.2, 3 Elke stapsgewijze toename van 20 mmHg in de systolische bloeddruk of 10 mmHg in de diastolische bloeddruk boven het normale niveau is gekoppeld aan een tweevoudige toename in sterfgevallen door beroerte, coronaire hartziekten en andere vasculaire oorzaken.

Over CVRx, Inc.
CVRx, Inc. is een particulier bedrijf en heeft haar hoofdvestiging in Minneapolis. Het bedrijf heeft de Barostim neo ontwikkeld voor de behandeling van hoge bloeddruk en hartfalen. Meer informatie kunt u vinden op www.vcrx.xom.

Voetnoten:
1. Hart- en vaatziekten en beroerten statistieken. American Heart Association 2010 Update.
2. JAMA 2003; 289:2363-2369.
3. Lancet 2002;360:1903-1913.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen