Kamervragen over mens-op-mens besmetting met vee-MRSA

MRSA van varkenstype CC398 overdraagbaar tussen personen
Marianne Thieme wil dat minister Schippers van Volksgezondheid uitzoekt of Nederlanders elkaar besmet hebben met een veegerelateerde variant van de antibioticaresistente MRSA bacterie. Met dat doel heeft de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Kamervragen ingediend. Aanleiding voor de vragen is een melding in een jaarrapport van het Deense Rijksseruminstituut. Daaruit blijkt dat er in Denemarken in 2010 voor het eerst personen besmet zijn geraakt met MRSA van het varkenstype CC398 zonder dat ze met varkens in contact zijn geweest.

Volgens het MRSA-jaarrapport gaat het om vijftien personen in Denemarken. In het rapport wordt de ontwikkeling `zorgwekkend’ genoemd. Het aantal CC398-besmettingsgevallen had vorig jaar een aandeel van 10 procent in het aantal MRSA-besmettingen als geheel. Dit aantal groeide ten opzichte van 2009 met 25 procent.

Als er in Nederland ook mensen besmet zijn geraakt met de veegerelateerde bacterie zonder met dieren in contact te zijn geweest, kan dit duiden op een mutatie van de antibioticaresistente bacterie. Dit baart de Partij voor de Dieren ernstige zorgen. Marianne Thieme wil dat de minister extra onderzoek gaat uitvoeren, en eist preventieve maatregelen om de grote risico’s van het hoge antibioticagebruik in de veehouderij in te dammen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen