Onderzoek van start naar mogelijke risico’s CT-scans

Array

Dankzij de techniek van Computed Tomography (CT) is het mogelijk om het menselijk lichaam nauwkeurig in kaart te brengen. CT-scans zijn zo een onmisbaar onderdeel van de moderne geneeskunde geworden. Elke scan stelt de patient bloot aan een lage dosis zogeheten ‘ioniserende’ straling. Mogelijk kan deze straling voor een klein deel van de patienten op de lange termijn schade aan de gezondheid tot gevolg hebben, waaronder wellicht kanker. Het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) te Amsterdam start daarom in samenwerking met het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) een landelijk onderzoek naar een eventueel verhoogd risico op kanker door CT-scans bij kinderen. De eerste uitkomsten hiervan zullen over enkele jaren bekend zijn.

Voor dit onderzoek zal informatie over CT-scans achterhaald worden uit alle Nederlandse ziekenhuizen waar CT-scans bij kinderen zijn gedaan. Informatie over het optreden van kanker wordt verkregen via koppeling met de Nederlandse Kankerregistratie. Op deze manier kan een mogelijk verband tussen CT-scans en het ontstaan van kanker worden onderzocht.
De te onderzoeken groep betreft kinderen en nu deels al jongvolwassenen die in de jaren 1998-2011 een of meer CT-scans hebben gehad. Om een nauwkeurig resultaat en wetenschappelijk verantwoorde conclusies mogelijk te maken is het belangrijk dat de beoogde groep compleet is. Omdat deze groep zeer groot is, is een individuele benadering van alle kinderen en hun ouders helaas niet mogelijk.
Het onderzoek is beoordeeld door de Commissie van Toezicht van de Nederlandse Kankerregistratie. Deze commissie bewaakt de privacy van geregistreerde kankerpatienten. Daarom zullen de gegevens van kankerpatienten alleen gecodeerd aan de onderzoekers worden geleverd, waardoor deze niet meer tot de persoon herleidbaar zijn.

NKI

Het Antoni van Leeuwenhoek behoort al decennia tot de absolute wereldtop in kankerzorg en -onderzoek. De unieke combinatie van zorg en onderzoek binnen één instituut maakt voor kankerpatiënten het verschil. In multidisciplinaire teams werken alle in kanker gespecialiseerde zorgprofessionals continu aan op maat gemaakte behandelplannen. Want in de kern is geen enkele kanker gelijk. Patiënten met (een vermoeden van) kanker kunnen in het Antoni van Leeuwenhoek terecht voor de nieuwste onderzoeks- en behandelfaciliteiten en een persoonlijke benadering. Het Antoni van Leeuwenhoek koos ruim honderd jaar geleden al voor de combinatie van de specialistische zorg van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en het onderzoek van het Nederlands Kanker Instituut onder een dak. Bij het Nederlands Kanker Instituut - de wetenschappelijke tak van het Antoni van Leeuwenhoek - werken ruim 560 onderzoekers aan grensverleggend onderzoek naar kanker. Dit wetenschappelijke onderzoek wordt voor een belangrijk deel mede mogelijk gemaakt door KWF Kankerbestrijding en het ministerie van VWS. Het Antoni van Leeuwenhoek is het enige door de OECI aangewezen Comprehensive Cancer Center in Nederland. Voor meer informatie: www.avl.nl en www.nki.nl.

Recente artikelen