Tussenstand resultaten vliegexperiment steekmuggen

Op vrijdag 19 augustus zijn duizenden steekmuggen vrijgelaten op het proefveld “Veenkampen” te Wageningen. De verspreiding van de vrijgelaten muggen is gevolgd. We hebben de afgelopen vier dagen per dag ongeveer 1400 vrouwtjesmuggen teruggevangen. De eerste resultaten zijn nu bekend.

Muggen vliegen gemakkelijk over open terrein
Het bleek dat de eerste dag na vrijlating nog minstens 35-50% van de dieren zich niet verplaatst hadden. Verder blijkt dat als de volwassen muggen (vrouwtjes op zoek naar bloed) gaan vliegen, ze zich goed kunnen verspreiden over open terrein en dat is anders dan tot nu toe bekend was.

Muggen vliegen verder dan gedacht
De vliegafstand is dan ook groter dan eerder gedacht. In ieder geval verspreiden de muggen zich homogeen over de eerste 50 m en kan er minstens 160 m ver worden gevlogen. Of de muggen nog verder hebben gevlogen wordt momenteel berekend.

Het lijkt erop dat afstand en richting waarlangs muggen zich bewegen sterk door de wind wordt beïnvloed. De precieze windeffecten kunnen pas worden bepaald nadat we modelberekeningen hebben uitgevoerd.

Uit aanvullende waarnemingen blijkt dat de muggen zich overdag schuil houden in de vegetatie, ook in korte vegetatie, vooral nabij poeltjes, moerassige plekken en water; vaak hun natuurlijke broedplekken. In de schemering en de nacht gaan ze op zoek naar bloed en verspreiden ze zich over het terrein, ook over open veld met korte vegetatie. In tegenstelling tot wat eerder gedacht werd hebben ze geen corridor nodig om zich te verspreiden. Ze vliegen gewoon over open terrein.

Vervolgexperimenten
Inmiddels zijn in het gebied waar plasjes en ondiepe sloten zijn hoge aantallen nieuwe larven in ontwikkeling. We gaan door met twee aanvullende experimenten en maken dan gebruik van deze natuurlijke populaties.

In het eerste aanvullende experiment worden bij de helft van de vallen bosschages nagebootst, de andere vallen staan in open terrein. Hiermee hopen we inzicht in de invloed van houtige vegetatie (schuilplek overdag) op de verspreiding van steekmuggen te krijgen. Mogelijk werken bosschages als barrières voor muggen.

Het tweede aanvullende experiment gaat dieper in op de vliegafstand van muggen in open terrein. Hiervoor is een transect van vallen uitgezet tot op honderden meters vanaf de natuurlijke broedplaats.

Bron: WUR

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen