Ziekenhuis Bernhoven start met polikliniek klinische geriatrie

Array

Met ingang van 1 september doet een nieuwe specialist én een nieuw specialisme haar intrede in ziekenhuis Bernhoven. Dagmar Oude Lansink start als klinisch geriater in ziekenhuis Bernhoven met spreekuren op de locatie Oss.

Met het oog op de toenemende vergrijzing in de regio is het in dienst nemen van een klinisch geriater voor het ziekenhuis een logische stap. Daarmee geeft Bernhoven deze specifieke zorg voor ouderen een belangrijke kwaliteitsimpuls. Heel belangrijk in deze nieuwe ontwikkeling is de samenwerking die de klinisch geriater aangaat met collega-specialisten in het ziekenhuis, maar vooral ook met de huisartsen, verpleeghuisartsen, GGZ en specialisten ouderenzorg in de regio.

Dagmar Oude Lansink studeerde geneeskunde in Nijmegen en specialiseerde zich als klinisch geriater onder meer in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en het UMC Utrecht. Haar specialisme is moeilijk in één hokje te vangen. “Er is niet echt een gepaste afbakening,” zegt ze over haar vak. “In het algemeen zijn het veelal de oudere kwetsbare mensen die meerdere aspecifieke klachten hebben. Vaak gaat het om een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problemen. Als klinisch geriater heb je een coördinerende taak en breng je, de vaak met elkaar samenhangende en soms complexe zorgvragen in beeld. Dat maakt het overzichtelijk. Daarbij werk ik vanuit het holistische principe, met andere woorden: de klinisch geriater kijkt niet naar één bepaald symptoom maar ziet de hele mens. Om dit te kunnen te doen is samenwerking met andere specialisten, huisartsen en andere zorgverleners in de regio enorm belangrijk.”

Polikliniek klinische geriatrie
Vanaf 1 september start Dagmar Oude Lansink haar polikliniek klinische geriatrie. Het is haar rol om samen met de patient en mantelzorger een passend behandelplan op te stellen en de zorg rondom de kwetsbare oudere patient te coördineren.”Hierbij is het doel dat de patient zoveel mogelijk herstelt en de zelfredzaamheid (indien mogelijk) behouden blijft.” De klinisch geriater houdt consult op de eigen polikliniek maar kan eveneens door collega-specialisten in consultatie worden geroepen. De patient komt naar de polikliniek geriatrie op verwijzing van de huisarts, de behandelend specialist of vanuit de eerstelijns geestelijke gezondheidszorg.

Multidisciplinaire aanpak
Naast de multidisciplinaire werkwijze met andere specialisten en huisartsen kenmerkt het werk van de klinisch geriater zich door samenwerking met paramedische behandelaars zoals bijvoorbeeld de fysiotherapeuten, dietisten en maatschappelijk werkenden.  “Ik heb uiteraard niet altijd directe oplossingen voor bepaalde problemen, maar ik kan wel de juiste weg wijzen. Heel belangrijk is dat ik dat doe op basis van de individuele wensen van de patient (en diens familie). Ik begin dus wel alleen met deze polikliniek, maar werk zeker niet solistisch.”

Het is de ambitie van het ziekenhuis Bernhoven om over vijf jaar samen met anderen een complete geriatrische zorgketen gerealiseerd te hebben.

Karel Bruinsma

Werkzaam als adviseur communicatie en patiëntenvoorlichting in ziekenhuis Bernhoven. Voorheen als communicatieadviseur werkzaam bij Vizier (tegenwoordig Dichterbij), verstandelijk gehandicaptenzorg.
Tevens auteur van het boek 'Ouwe Tinus' over de geschiedenis van de St. Augustinusstichting in Gennep en freelance redacteur human interest en beeldende kunst.

Recente artikelen